Novosti

Sve školske aktivnosti na jednom mjestu: priredbe, posjete, takmičenja, projekti …

“Ljepotica i zvijer” u izvedbi polaznika Basics muzičke škole

“Ljepotica i zvijer” u izvedbi polaznika Basics muzičke škole

Dana 12. 6. 2024. godine učenici 6-1 razreda posjetili su Pozorište mladih u Sarajevu i gledali predpremijeru mjuzikla-predstave “Ljepotica i zvijer” u izvedbi polaznika Basics muzičke škole. U predstavi glume i pjevaju i učenici naše škole Azra Kršo i Annur Radeljaš. Učenici su uživali u ovoj divnoj muzičko-scenskoj izvedbi.

Više

Super finale 14. Plazma sportskih igara mladih

Super finale 14. Plazma sportskih igara mladih

Dana 19. 6. 2024.godine u Sarajevu, održano je Super finale 14. Plazma sportskih igara mladih na državnom nivou. Učenici naše škole su učestvovali u disciplinama Graničari i atletika. U disciplini Graničari su učestvovale ekipe II -2 i V-2. U disciplini atletika su se takmičili učenici Muhamed Gorušanović, II razred, i Džana Džinović, V razred.Ekipa V-2 (Vatreni prvaci) osvojila je treće mjesto i bronzanu medalju. Ponosni smo na sportski duh i borbenost naših malih sportista, kao i njihovu učiteljicu Nejru Popara-Vragović i koordinatoricu Ajlu Ćatić. Čestitamo!

Više

Zajedničko druženje učenika 6-3

Zajedničko druženje učenika 6-3

Dana 13. 6. 2024. učenici 6-3 razreda poslije nastave bili su sa razrednicom na zajedničkom ručku nakon čega su proveli vrijeme u parku igrajući se i družeći. Na taj način su veselo obilježili kraj nastavne godine.

Više

Kraj školske godine na Ormanju

Kraj školske godine na Ormanju

Učenici V-2 i V-3 odjeljenja kraj školske godine obilježili su na planini Ormanj zabavljajući se kroz mnoge aktivnosti poput streljaštva, spuštanja zip-lineom, posjete adrenalin parku, penjući se na stijeneD, a druženje su upotpunili prijateljskom utakmicom igre “Graničari”. Svim učenicima od srca želimo veseo i uzbudljiv raspust.

Više

Izlet na Ormanj

Izlet na Ormanj

Dana 13. 6. 2024. godine učenici trećih razreda, 4-3, 5- 2 i 5-3 proveli su prelijep i nezaboravan dan na Ormanju. Zahvaljujemo se domaćinima na izuzetnom gostoprimstvu i pažnji.

Više

Defile maturanata – 14. 06. 2024. godine

Defile maturanata – 14. 06. 2024. godine

Ovo je bila prilika da zajednički proslavimo završetak osnovnog obrazovanja naših maturanata i obilježimo ovaj važan trenutak u njihovom životu. Općinski načelnik, Irfan Čengić dodijelio je Plakete maturantima dobitnicima Plakete „Ponos škola Općine Stari Grad Sarajevo“ koji su tokom osnovnog školovanja ostvarili uspjeh 5.0 uz primjerno vladanje.Čestitamo!

Više

Biosigurnost i biozaštita u osnovnim i srednjim školama

Biosigurnost i biozaštita u osnovnim i srednjim školama

U okviru projekta Biosigurnost i biozaštita u osnovnim i srednjim školama u Bosni i Hercegovini Centra za kontrolu bolesti i geozdravstvene studije (CDC/GHS) Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBIH) naša škola je uzela učešće u međunarodnoj smotri i takmičenju koji su se održali 12. i 13. juna 2024. godine u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Bošnjačkog instituta. Ovo takmičenje je pružilo priliku učenicima osnovnih i srednjih škola da pokažu svoju kreativnost i angažiranost u oblasti zaštite životne sredine, javnog zdravlja i biosigurnosti. Odabrani su najbolji radovi u tri kategorije, i to: izrada postera, modeliranje i video.Naše učenice, Nadya Bektić, Fatima Malagić i Zejneb Katerji iz VII 2 odjeljenja, pod mentorstvom nastavnice Edine Čomor osvojile su drugo mjesto, a uzele su učešće u sljedećim nivoima i kategorijama:Drugi nivo: 7. 8. i 9. razred osnovne škole (13-15 godina)Kategorija: VideoDezinfekcija i zaštita mobitela od zaraznih bakterijaUčenica: Nadya Bektić, VII 2Drugi nivo: 7. 8. i 9. razred osnovne škole (13-15 godina)Kategorija: ModelModel bakterije Pseudomonas aeruginosaUčenice: Fatima Malagić, Zejneb Katerji, VII 2Iskrene čestitke upućujemo!

Više

Posjeta Muzeju optičkih iluzija

Posjeta Muzeju optičkih iluzija

Učenici V1 su veseli čas proveli u Muzeju optičkih iluzija, šetnji gradom, a veliki odmor je bio u ćevabdžinici Željo. Uz sladoled i pozdrav smo završili posljednji dan ove školske godine. Sretan i uzbudljiv raspust želimo svima!

Više

Obilježavanje masovnog stradanja građana Sarajeva – mezarje Budakovići

Obilježavanje masovnog stradanja građana Sarajeva – mezarje Budakovići

U sklopu obilježavanja mjesta masovnih stradanja građana Sarajeva za vrijeme agresije na BiH, učenici VIII razreda i njihovi razrednici Narcis Hadžiabdić i Ešrefa Fakić, odali su počast i položili cvijeće na spomen obilježje kod mezarja Budakovići.

Više

U zdravoj školi zdrava djeca

U zdravoj školi zdrava djeca

Naši učenici prvog razreda posjetili su Zemaljski muzej kako bi prisustvovali izložbi u okviru projekta “U zdravoj školi zdrava djeca”. Bili smo oduševljeni vidjeti najbolje radove i prisustvovati proglašenju pobjednika.Iako naši radovi nisu osvojili prva tri mjesta, izuzetno smo ponosni na trud i kreativnost koje su naši učenici pokazali. Njihova predanost i entuzijazam su za svaku pohvalu i ponosni smo na sve što su postigli. Zahvaljujemo svim učenicima prvog razreda koji su učestvovali i dali svoj doprinos ovom projektu. Njihova posvećenost zdravlju i umjetnosti je inspiracija za sve nas. Pozivamo sve da posjete ovu divnu izložbu koja će ostati otvorena za javnost narednih 30 dana.Dođite i uživajte u radovima naših talentovanih učenika!

Više

Plazma Sportske igre mladih 2024.

Plazma Sportske igre mladih 2024.

Plazma Sportske igre mladih svoju 14. sezonu započele su u mjesecu martu, održavanjem takmičenja u pojedinačnim sportovima.U saradnji sa specijalnim partnerom, Olimpijskim komitetom BiH, Igre na terenima širom Bosne i Hercegovine promovišu olimpijske vrijednosti, potiču na razvoj prijateljstva, poštovanja, tolerancije i fair play-a.M.tel dan sporta (10.6.2024.godine) je započeo kratkim revijalno-zabavnim programom, a nastavljen je takmičenjima u igri između dvije vatre i utrci na 60m.Na terenima je bilo veselo i takmičarski napeto, a atmosferu su podizali navijači koji su predstavnike svojih škola bodrili do samog kraja.Našu školu u igri Graničar predstavljalo je pet ekipa. Ono što je zaista vrijedno pomena i svake pohvale su izvanredni rezultati s obzirom da su se tri od pet takmičarskih ekipa vratile sa zlatnom medaljom i našu školu nastavljaju predstavljati na daljem takmičenju koje se održava krajem mjeseca juna. U pratnji učiteljica išla je koordinatorica Ajla Ćatić i pripravnica Naida Poplata.Medalje OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” su otišle: Igra ” Graničar ” mjesto – I-2, učiteljica Samra Makić, mjesto – II-2, učiteljica Aldijana Nuhanović, mjesto – V-2, učiteljica Nejra Popara-Vragović. Utrka na 60m 2. mjesto – Ali Kuko – I-1, učiteljica Jasmina Karasalihović, mjesto Muhamed Gorušanović II-3, učiteljica Dalila Trgo, 3. mjesto-Elif – III -1 učiteljica, Samra Biščević,2. mjesto Muhamed Huda – III 1, učiteljica Samra Biščević2. mjesto Eren Salihovic IV- 1, učiteljica Elvira Borić, 2. Mjesto Adna Boja IV -3, učiteljica Aida Iković,1. mjesto Džana Džinović V-3, učiteljica Djenana Hamzić,2. mjesto Džan Džinović V-3, učiteljica Djenana Hamzić. Ulica je bila ispunjena osmijesima, a učenici od 1. do 5. razreda osnovnih škola sa Općine Stari Grad Sarajevo uživali su u sportsko-zabavnom programu.

Više

Škola u prirodi za učenike četvrtih razreda

Škola u prirodi za učenike četvrtih razreda

U periodu od 5. do 7. juna realizovana je Škola u prirodi za učenike četvrtih razreda.Odabrana destinacija je bio Blagaj, hotel “Ada”. Pored Blagaja, učenici su posjetili Konjic, Jablanicu ( muzej Bitka za ranjenike), Tekiju na vrelu Bune, Počitelj i Mostar. Proveli su tri veoma zanimljiva dana u učenju, igri, zabavi i druženju.U pratnji učenika su bile učiteljice Elvira Borić, Aida Dajanović, Edina Lepenica, Aida Iković i Ajla Ćatić.

Više

“Naše nebo izvrsnosti”

“Naše nebo izvrsnosti”

U petak,7.6.2024.godine,Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS u saradnji sa Ministarstvom za odgoj i obrazovanje KS organizovao je manifestaciju ,,Naše nebo izvrsnosti” na kojoj su dodijeljene diplome najuspješnijim učenicama i učenicima,kao i zahvalnice nastavnicima koji su ih pripremali za takmičenje. Ispred naše škole diplomu je dobila učenica VIII 2 razreda Emina Kurtović,a zahvalnicu nastavnica Ešrefa Fakić.

Više

Sretno maturanti!

Sretno maturanti!

Ispratili smo još jednu generaciju divnih mladih ljudi. Sretni smo što smo bili dio njihovog odrastanja i što su oni bili dio nas. Želimo im sreću i svako dobro !

Više

Svečana akademija u sklopu manifestacije ˝Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2024: Od dana nezavisnosti do Dana državnosti˝

Svečana akademija u sklopu manifestacije ˝Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2024: Od dana nezavisnosti do Dana državnosti˝

U sklopu manifestacije ˝Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2024: Od dana nezavisnosti do Dana državnosti˝ u okviru otvorenog amfiteatra Memorijalnog centra Sarajevo na Kovačima, učenici sedmih i osmih razreda, prisustvovali su Svečanoj akademiji. U pratnji učenika bio je nastavnik Narcis Hadžiabdić.

Više

Manifestacija ˝Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2024: Od dana nezavisnosti do Dana državnosti˝

Manifestacija ˝Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2024: Od dana nezavisnosti do Dana državnosti˝

U sklopu manifestacije ˝Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2024: Od dana nezavisnosti do Dana državnosti˝ a na temu Kultura sjećanja, učenici sedmih i osmih razreda uzeli su učešće u defileu ˝Mladi na putu života˝. U pratnji učenika bili su nastavnici Nedina Bećirović i Narcis Hadžiabdić

Više

Posjeta izložbi “31. maj Dan bijelih traka – Prijedor”

Posjeta izložbi “31. maj Dan bijelih traka – Prijedor”

U četvrtak 6. 6. 2024. godine, učenice 7. razreda koje su predstavljale našu školu na takmičenju iz Historije BiH i koje su članice Historijske sekcije, posjetile su sa nastavnicom Dalilom Kaljanac izložbu “31. maj Dan bijelih traka – Prijedor” u Bošnjačkom institutu, te su naučile o dešavanjima u Prijedoru tokom rata 90-tih godina na području Bosne i Hercegovine. Podsjetile su se važnosti stalnog učenja i spominjanja agresije na Bosnu i Hercegovinu, te događajima koji su zadesili našu domovinu tokom posljednjeg rata. Poslije izložbe, učenice su posjetile Baščaršiju i počastile se jednim od najpoznatijih jela našeg grada i države.

Više

Dodjela diploma za prvačiće

Dodjela diploma za prvačiće

Dragi učenici i roditelji, naši vrijedni prvačići uspješno su završili svoj prvi razred, a njihove diplome za trud i marljivost sada ponosno sjaje! U produženom boravku proslavili smo njihov uspjeh i pripremili ih za zasluženi odmor. Neka ovo ljeto bude ispunjeno smijehom, igrom i nezaboravnim avanturama. Čestitamo svim našim prvačićima i želimo im čarobne ljetne dane ispunjene srećom i radošću.

Više

Posjeta Bosanskom kulturnom centru

Posjeta Bosanskom kulturnom centru

Dana 29. 5. 2024. godine učenici 6-1 razreda su posjetili Bosanski kulturni centar i gledali predstavu-mjuzikl “Aladdin” u izvedbi učenika QSI International School of Sarajevo. Učenici su uživali u ovoj muzičko-scenskoj izvedbi i ujedno usavršili svoje vještine engleskog jezika.

Više

1. juni – Međunarodni dan djeteta

1. juni – Međunarodni dan djeteta

U svijetu se 1. juna obilježava Međunarodni dan djeteta. Dan kada našoj djeci želimo otvoriti vidike i pokazati njihovu važnost za budućnost društva. Mi odrasli imamo zadatak da damo sve od sebe kako bi naša djeca danas,sutra imali izgrađen stav i samopouzdanje, zrelo razmišljanje, jer samo takvim stavom mi možemo graditi bolju i svjetliju budućnost.Jako je važno da djecu upoznajemo sa njihovim pravima, pravima koja su im zagarantovan Konvencijom o pravima djeteta. Svako dijete ima pravo na život i jednakost, da odrasta u zdravoj sredini i porodici, da ima zdravstvo, da ima obezbjeđeno kvalitetno obrazovanje, budućnost bez diskriminacije, priliku da pokažu svoje sposobnosti. Svjesni smo da moramo raditi na unapređenju odrastanja i obrazovanja naše djece kako bismo im osigurali bolju i svjetliju budućnost, jer osiguravanjem bolje budućnosti naše djece osiguravamo bolju i svjetliju budućnost cjelokupnog društva. Djeca su ključ opstanka našeg društva, zato ih volimo i svakodnevno, svakog trenutka, pokazujmo koliko su nam bitni.Ljubav i rad uvijek daju napredak.

Više

Međunarodni dan djeteta, 1. juni

Međunarodni dan djeteta, 1. juni

U produženom boravku obilježili smo Međunarodni dan djeteta, 1. juni. Dan na koji nam je želja osvijestiti ulogu djece i njihovu vrijednost za budućnost društva. Ovaj poseban datum podsjeća nas na važnost prava i sreće svakog djeteta. Kroz kreativne radionice, igre i razgovore, slavili smo dječiju maštu i neizmjernu energiju. Djeca su crtala, pjevala i učila o svojim pravima, stvarajući nezaboravne uspomene. Ovaj dan nas podsjeća koliko su djeca dragocjena i koliko je važno pružiti im ljubav i podršku svaki dan.

Više

Školski izlet

Školski izlet

Krajem protekle sedmice, 30. 5. 2024. i 31. 5. 2024. godine, organizovan je proljetni školski izlet za učenike naše škole. Uživali su igri, zabavi, druženju i prelijepoj prirodi Igmana.

Više

Atletski kup osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo

Atletski kup osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo

Na ovogodišnjem Atletskom kupu za osnovne i srednje škole Kantona Sarajevo održanom 28. 5. 2024.godine naši predstavnici osvojili su prvo mjesto.Čestitamo učenicima i nastavniku Dževadu Babiću.

Više

Čas Historije u Muzeju ratnog djetinjstva

Čas Historije u Muzeju ratnog djetinjstva

Učenici 9-2 su čas historije imali u Muzeju ratnog djetinjstva. U pratnji nastavnice Anite Suše i bibliotekarke Enide Krehić su posjetili izložbu. Kustosica muzeja je bila srdačna i ljubazna te našim učenicima ispričala priču o izloženim eksponatima.

Više

Posjeta Muzeju Valter brani Sarajevo

Posjeta Muzeju Valter brani Sarajevo

U srijedu 29.5.2024. godine, članovi Geografsko-historijske sekcije, u pratnji nastavnika Narcisa Hadžiabdića, obišli su Muzej Valter brani Sarajevo. Nakon zanimljivog obilaska, počastili su se slanim i slatkim specijalitetima na Baščaršiji.

Više

Posjeta učenika IV-3 i IV-4 džamiji Sedrenik

Posjeta učenika IV-3 i IV-4 džamiji Sedrenik

Dana, 24. 5. 2024. godine, džamija Sedrenik je imala posebnu posjetu. Džamiju je sa učiteljicama Aidom Iković, Edinom Lepenica, asistenticom Merjemom Bjelkić i nastavnicom Vjeronauke Ešrefom Fakić posjetilo trideset učenika iz dva odjeljenja IV-3 i IV-4. Djeca su od imama mr. Seada ef. Balić mogla čuti nekoliko riječi o vjeri, džamiji, njenoj ulozi, njenom interijeru, mihrabu, minberu, ukrasnim levhama, nošnji imama i hatiba: ahmediji i džubi, te korisne savjete kako da budu dobri prema svojim roditeljima, prijateljima, učiteljicama i svim ljudima. Veseloj i razigranoj dječici je na kraju podijeljena hedija u vidi slatkiša, a učiteljice su dobile knjigu “Bolesna, okamenjena i slijepa srca”. Od srca hvala na gostoprimstvu.

Više

Ogledni čas u II-4

Ogledni čas u II-4

U četvrtak, 23.5.2024. godine održan je ogledni čas u II-4 u realizaciji učiteljice Emine Novalić.Čas je osmišljen po definisanim ishodima učenja Kurikuluma Kantona Sarajevo gdje su učenici kroz razne aktivnosti prepune pokreta pokazali svoje znanje o rečenicama i mjernim jedinicama. Za vrijeme trajanja oglednog časa smjenjivale su se aktivnosti iz Matematike, Tjelesnog i zdravstvenog odgoja te Bosanskog jezika i književnosti, poštujući pritom međupredmetnu povezanost ključnih sadržaja predviđenih Kurikulumom.

Više

Kantonalno takmičenje iz Historije

Kantonalno takmičenje iz Historije

Naša škola je nakon pobjede na Općinskom takmičenju iz Historije BiH uzela direktno učešće na Kantonalnom takmičenju koje se održalo 22.5.2024. godine. Učestvovale su učenice 7. razreda: Nadya Bektić, Asja Zahirović, Zehra Šeko, Fatima Malagić i Zejneb Katerji sa nastavnicom Historije Dalilom Kaljanac.

Više

DAN ŠKOLE

DAN ŠKOLE

Dana 22. 5. 2024. godine obilježili smo 104. rođendan naše škole. Bila je to prilika da se podsjetimo da je škola djeci drugi dom i da su dječiji osmijesi u školi rezultat velikog truda i ljubavi. Dan škole je prilika da sumiramo postignute rezultate i nagradimo najbolje od najboljih. Ove godine ih je bilo zaista mnogo i još jednom im čestitamo. Posebno se zahvaljujemo našim penzionerima, predstavnici Službe za obrazovanje, sport i kulturu Općine Stari Grad i predstavnicima Vijeća roditelja koji su svojim prisustvom uveličali našu proslavu. Čestitamo Dan škole!

Više

104 GODINE ODRASTANJA, ODGAJANJA I OBRAZOVANJA

104 GODINE ODRASTANJA, ODGAJANJA I OBRAZOVANJA

Dragi učenici i roditelji, s ponosom i radošću vam čestitamo Dan škole. Ovaj poseban dan podsjeća nas na sve naše uspjehe, trud i zajedništvo koje nas veže. Hvala vam na vašoj predanosti, marljivosti i podršci. Zajedno stvaramo školu kojom se ponosimo. Želimo vam puno sreće, uspjeha i veselja u godinama koje dolaze! Učenici i učiteljice iz produženog boravka

Više

Svjetski dan pčela

Svjetski dan pčela

U svijetu se 20. maja već sedmu godinu obilježava Svjetski dan pčela. Njihova je važnost za čovječanstvo neupitna pa je i stalno podsjećanje na njih veoma važno.Cilj obilježavanja ovog datuma je skrenuti pažnju i podići svijest o ključnoj ulozi pčela i drugih oprašivača u održavanju ravnoteže u prirodi i očuvanju okoliša. Učenici trećih razreda su kroz predmete Moja okolina, Likovna kultura i Informatika obilježili 20. maj, Svjetski dan pčela.

Više

Prva pomoć – Posebni programi i vannastavne aktivnosti

Prva pomoć – Posebni programi i vannastavne aktivnosti

Učenici sva tri odjeljenja šestog razreda tokom prošle sedmice ima li su priliku proširiti svoje znanja u pružanju Prve pomoći. Na časovima Odjeljenske zajednice, a u okviru Posebnih programa i vannastavnih aktivnosti koje propisuje Institut za preduniverzitetsko obrazovanje i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS, posjetili su ih članice sekcije Prve pomoći pod vodstvom nastavnice Emine Smailbegović, i s njima odradile vježbe povreda koje se najčešće dešavaju u školama, na izletima i za vrijeme boravaka u prirodi.

Više

Kantonalno takmičenje iz Hemije

Kantonalno takmičenje iz Hemije

Dana, 14.5.2024. godine, održano je prvo Kantonalno takmičenje za učenike devetih razreda iz nastavnog predmeta Hemija. Učešće na takmičenju je uzelo 57 osnovnih škola iz Kantona Sarajevo. Učenica Belma Hantalašević predstavljala je našu školu i sa osvojenih 68 bodova od mogućih 100 pokazala svoje odlično znanje i vještine. Čestitamo Belmi na postignutom uspjehu i nastavnici Vedrani Džindo .

Više

Međunarodni dan porodice

Međunarodni dan porodice

Međunarodni dan porodice koji je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1993. godine, sa željom da istakne važnost porodičnog života obilježava se 15. maja. Ujedinjene nacije su i formalno zaštitile porodicu putem Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Deklaracije o društvenom napretku i razvoju, ali i Konvencije o ukidanju svih oblika diskriminacije protiv žena. Ovaj važan datum, već tradicionalno, obilježavamo u našoj školi tematskim aktivnostima. Igre bez granica u kojima učestvuju roditelji i učenici su nam posebno drage i uvijek beskrajno zabavne. Zahvaljujemo se našoj asistentici Ajli na velikom trudu i zalaganju oko organizacije igara, ali i roditeljima trećih razreda koji su se odazvali pozivu. I u produženom boravku proslavili smo Međunarodni dan porodice na poseban način. Okupili smo se kako bismo kroz umjetnost istaknuli važnost porodičnih vrijednosti. Svako dijete je s ljubavlju crtalo svoju porodicu u papirnim kućicama, podsjećajući nas na raznolikost porodičnih struktura i snagu zajedništva. Na kraju smo izložili naša djela, stvarajući predivan podsjetnik na važnost ljubavi, poštovanja i podrške unutar porodice. I II-1 slavio je Svjetski dan porodice uz poruku „Previše smo zauzeti odrastanjem, da i ne primjećujemo da i naši roditelji stare”. Pazi ih, voli, cijeni, pomozi im… Jer, jednoga dana to nećeš moći.

Više

Muzej farmacije

Muzej farmacije

Učenici 8-1 su 10. 5. 2024.godine posjetili Muzej farmacije u pratnji nastavnice hemije Sabine Alispahić. Tom prilikom učenici su proširili svoja znanja o hemiji i njenoj primjeni u farmaceutskoj nauci i industriji.

Više

Sajam srednjih škola

Sajam srednjih škola

Učenici devetih razreda u pratnji razrednika, pedagogice i bibliotekarke posjetili Sajam srednjih škola. Kroz predstavljene pojedinačne prezentacije škola i razgovor učenici su saznali više o zanimanjima za koja se mogu obrazovati u sarajevskim srednjim školama kao i o mogućnostima zapošljavanja nakon završetka školovanja.

Više

Posjeta “Malak” farmi

Posjeta “Malak” farmi

Učenici drugih i trećih razreda su u petak 10.5.2024.godine uspješno realizovali posjetu “Malak” farmi. Kroz ovu posjetu, obilazak, učenici trećih razreda su realizovali svoju vannastavnu aktivnost “Slatki program malih proizvođača” propisanu od strane Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja. Učenici su sa vodičem obišli košnice meda i ujedno razgovarali o segmentima biznis-plana, u ovom slučaju biznis-plana proizvodnje meda. Učenici drugih razreda u mjesecu maju uče o biljnom i životinjskom svijetu pa su kroz ovu posjetu povezali svoja znanja iz učionice obilaskom farme. Bila je ovo jedna veoma lijepa edukativna posjeta puna lijepih trenutaka iz kojih su učenici povezali stečena znanja i naučili nešto novo.

Više

Pokazna vježba i postrojavanje Službi spašavanja Općine Stari Grad

Pokazna vježba i postrojavanje Službi spašavanja Općine Stari Grad

U subotu, 11. 5. 2024. godine, učenici 6-1 i 6-2 razreda sa svojim razrednicama prisustvovali su pokaznoj vježbi i postrojavanju struktura zaštite i spašavanja Službe civilne zaštite Općine Stari Grad Sarajevo koje je dio programa svečanog obilježavanja 02. maja, Dana Općine Stari Grad. Pored uposlenika Službe civilne zaštite Općine Stari Grad, u postrojavanju su učestvovali i Gorska služba spašavanja Trebević, Dobrovoljno vatrogasno društvo Vratnik, Dom zdravlja Stari Grad Sarajevo i Crveni krst Općine Stari Grad. Pokazna vježba i postrojavanje održano je na Darivi, gdje su učenici imali priliku vidjeti kako profesionalci spašavaju unesrećena lica u različitim situacijama. Razgovarali su sa pripadnicima Službi spašavanja i načelnikom Općine Stari Grad, gospodinom Irfanom Čengićem. Pored novih znanja, lijepog iskustva i uspomena na poklon su dobili i majice sa logom Službi spašavanja Općine Stari Grad.

Više

Posjeta prvačića Pionirskoj dolini

Posjeta prvačića Pionirskoj dolini

U srijedu, 8. 5. 2024. godine, učenici prvih razreda su posjetili reciklažno dvorište gdje su nakon kraće prezentacije o njegovoj namjeni zamijenili prikupljene flaše za ulaznice za Pionirsku dolinu. Nakon toga su u obišli Zoo vrt i na očigledan način utvrdili naučeno gradivo iz Moje okoline.Učenici su uživali u ugodnom druženju i šetnji u prelijepoj prirodi.

Više

Izložba ručnih radova u organizaciji Kulturno edukativnog centra “Lalek”

Izložba ručnih radova u organizaciji Kulturno edukativnog centra “Lalek”

U utorak, 7. 5. 2024. učenici 6-1 posjetili su Izložbu ručnih radova u organizaciji Kulturno edukativnog centra “Lalek” u prostoru hanikaha pored Gazi Husrev – begove medrese.

Više

Općinsko takmičenje iz historije Bosne i Hercegovine

Općinsko takmičenje iz historije Bosne i Hercegovine

U srijedu 8. 5. 2024. godine naša škola je na Općinskom takmičenju iz historije Bosne i Hercegovine osvojila 1. mjesto sa temom “Ljiljan”. Predstavnice su bile učenice sedmog razreda: Nadya Bektić, Asja Zahirović, Zehra Šeko, Fatima Malagić i Zejneb Katerji, sa nastavnicom Historije, Dalilom Kaljanac. Čestitamo!

Više

Kantonalno takmičenje za učenike VII i VIII razreda osnovnih škola iz predmeta Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost

Kantonalno takmičenje za učenike VII i VIII razreda osnovnih škola iz predmeta Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost

Na Kantonalnom takmičenju za učenike VII i VIII razreda osnovnih škola iz predmeta Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost učenici naše škole ostvarili su zapažene rezultate. Ishak Panjeta , 7. razred, 10. mjesto. Džana Fatić, 8. razred, 18. mjesto. Čestitke vrijednim učenicima i nastavnici Enisi Balićevac.

Više

Posjeta učenika V-1 Pozorištu mladih

Posjeta učenika V-1 Pozorištu mladih

Dana, 8. 05. 2024. godine u 19:30, učenici V-1 su posjetili Pozorište mladih Sarajevo i prisustvovali predstavi – mjuziklu “Londonska priča” prema motivima romana “Oliver Twist” u produkciji iMTM Sarajevo u sklopu jubilarnog 10. Festivala dječije umjetnosti FEDU, a u kojoj je igrao i učenik našeg odjeljenja, Rejhan Bašić. Ova muzičko-scenska predstava na divan, zabavan i maštovit način donosi univerzalnu priču o siromašnom dječaku i skreće pažnju na današnju djecu koja su sve više prepuštena lošem društvu i otuđenosti.

Više

Dan ptica i drveća – 10. maj

Dan ptica i drveća – 10. maj

Danas su učenici uz podršku i pomoć učiteljice Ajle Krmdžić u produženom boravku stvorili pravu oazu za ptice i drveće izrađujući šarene kućice i upijajući priče o endemskim vrstama koje krase našu divnu Bosnu i Hercegovinu. Kroz razgovore o Crvenoj knjizi, shvatili smo važnost naše uloge u zaštiti prirode i očuvanju njenih blagodati. Neka naša ruka i srce uvijek budu tu, pružajući sigurno utočište za ptice i njihova stabla, čuvajući njihov ples u zraku i mir u krošnjama.

Više

Posjeta Pozorištu mladih i Festivalu dječije umjetnosti FEDU

Posjeta Pozorištu mladih i Festivalu dječije umjetnosti FEDU

Učenici VI -2 posjetili su 7. 5. 2024. godine Festival dječije umjetnosti FEDU i pogledali zabavni, maštoviti i razigrani mjuzikl “Londonska priča” u produkciji iMTM Sarajevo.

Više

Hokejaški turnir

Hokejaški turnir

Na hokejaškom turniru u Beogradu od sedam takmičara hokejaškog kluba “Vukovi” iz Sarajeva tri su bila učenici OŠ “Mula Mustafa Bašeskija”. Naši učenici trećih razreda, Tarik, Advan i Irfan bili su dio tima koji je osvojio drugo mjesto u konkurenciji od osam timova iz Srbije, Dubaija, Češke te Bosne i Hercegovine. Advan i Irfan su igrali u istoj postavi i zajedno postigli golove protiv svih ekipa predvođeni trenerom Nerminom Alićem.Čestitamo!

Više

Ogledni čas

Ogledni čas

U petak, 26. 4. 2024. godine u našoj školi je održan ogledni čas na kojem je prisustvovalo oko 20 kolega i kolegica sa općine Stari Grad i Centar. Čas je osmišljen po definisanim ishodima učenja Kurikuluma KS, gdje su učenici kroz razne aktivnosti prepune pokreta i smijeha učili i širili svoje znanje o dijelovima biljaka. Za vrijeme trajanja oglednog časa smjenjivale su se aktivnosti iz Moje okoline, Matematike, Tjelesnog i zdravstvenog odgoja, Likovne kulture, te Bosanskog jezika i književnosti, poštujući pritom međupredmetnu povezanost ključnih sadržaja predviđenih Kurikulumom. Prisutni su imali priliku uočiti kako reforma izgleda u praksi.Zahvaljujemo se nastavnicama i profesoricama razredne nastave osnovnih škola koje su svojim dolaskom potvrdile koliko je značajno graditi profesionalnu zajednicu. Realizator ovog oglednog časa je Dalila Trgo, profesorica razredne nastave.

Više

Školsko takmičenje “Graničar”

Školsko takmičenje “Graničar”

Tokom protekle sedmice, od 22. do 26. 4. 2024. godine, održano je školsko takmičenje u igri Graničar za učenike od prvog do petog razreda. U igri Graničar pobjednici su: u kategoriji prvih razreda I-2 razred u kategoriji trećih razreda III-2 razred u kategoriji četvrtih razreda IV-2 razred, u kategoriji petih razreda V-2 razred. Ove ekipe će predstavljati našu školu na općinskom takmičenju u okviru organizacije Sportske igre mladih. U atletici, trčanje na 60 metara, pobjednici su: Lamija Bahor I-1 i Ali Kuko I-1, Elif Fatkić III-1 i Dino Bešlija III-1, Eren Salihovic IV-1 i Adna Boja IV-3, Džana Džinović i Džan Musić V-3 i Haris Pašić V-2 Ućenici će predstavljati našu školu na općinskom takmičenju u okviru organizacije Sportske igre mladih.

Više

Kantonalno takmičenje iz Engleskog jezika

Kantonalno takmičenje iz Engleskog jezika

Naš učenik, Dino Bolić iz IX-1 odjeljenja učestvovao je na Kantonalnom takmičenju iz engleskog jezika. Sa osvojena 73 boda Dino je pokazao zavidno znanje i predanost učenju. Čestitamo Dini i nastavnici Amri Karić!

Više

Škola plivanja za učenike četvrtog razreda

Škola plivanja za učenike četvrtog razreda

U organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, općina i Olimpijskog bazena “Otoka” učenici četvrtih razreda su uspješno završili školu plivanja u trajanju od pet dana. Učenici su uz pomoć instruktora plivanja savladali i poboljšali tehnike plivanja

Više

SVJETSKI DAN KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

SVJETSKI DAN KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Stariji učenici našeg produženog boravka obilježili su Svjetski dan knjige i autorskih prava prisjećajući se bosanskohercegovačkih pisaca, njihovih djela i šta su nam to ostavili u amanet. Zadatak je bio da svako donese knjigu koju trenutno čita ili koja mu se najviše dopala. Napravili smo jedan mali sajam gdje su predstavljali svoju knjigu. Napravili smo cvijet sjećanja za naše najpoznatije bosanskohercegovačke književnike kako nikada ne bi pali u zaborav. Za kraj su nam učenici koji su posjetili Međunarodni sarajevski sajam knjiga i učila ispričali kako su se proveli na sajmu knjiga, šta su kupili i da li su slučajno upoznali nekog književnika.

Više

Dan planete Zemlje u produženom boravku naše škole

Dan planete Zemlje u produženom boravku naše škole

Dan planete Zemlje u produženom boravku je bio inspirativan i edukativan. Naši učenici su obilježili ovaj važan dan kroz raznolike likovne radove koji oslikavaju ljepotu i značaj naše planete. Uz to, pogledali smo i inspirativan film koji nas je poučio o važnosti očuvanja okoliša i malim akcijama koje možemo poduzeti za bolju budućnost Zemlje. Kao završni korak, učenici su zasadili cvijeće simbolizirajući našu brigu i ljubav prema Zemlji. Učenici su pokazali svoju spremnost i volju da aktivno sudjeluju u zaštiti okoliša kroz jednostavne korake poput recikliranja, štednje energije i očuvanja prirodnih resursa. Hvala svim učenicima koji su sudjelovali u obilježavanju ovog važnog dana i pokazali svoju predanost očuvanju naše predivne planete! Kao što svaka kapljica čini okean, tako i sva dobra djela čine svijet ljepšim mjestom za sve nas.

Više

Dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje

Širom svijeta 22. aprila obilježava se Dan planete Zemlje. Učenici sekcije Eko radionice su kroz aktivnosti obilježili ovaj značajan dan s ciljem da se ojača svijest i poštovanje prema životnoj sredini i prirodi.

Više

Regionalno takmičenje iz Islamske vjeronauke

Regionalno takmičenje iz Islamske vjeronauke

U subotu, 20. Aprila 2024. godine, u medresi Osman-ef. Redžović u Visokom održano je Regionalno takmičenje iz Islamske vjeronauke. Na takmičenju su učestvovali učenici osmih i devetih razreda osnovnih škola, kao i učenici prvih razreda srednjih škola. U kategoriji osmih razreda naša učenica, Emina Kurtović, osvojila je četvrto mjesto. Čestitamo Emini i nastavnici Ešrefi Fakić.

Više

Posjeta Prirodno-matematičkom fakultetu

Posjeta Prirodno-matematičkom fakultetu

U utorak, 16. 4. 2024. godine učenici devetih razreda su posjetili manifestaciju”13. otvoreni dani hemije” na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu. Tokom posjete imali su priliku posmatrati hemijske reakcije, ali i sami su mogli uraditi određene eksperimente.

Više

Posjeta učenika 6-2 odjeljenja izložbi FAKELESS u Goethe institutu

Posjeta učenika 6-2 odjeljenja izložbi FAKELESS u Goethe institutu

FAKELESS naziv je izložbe postavljene u Goethe institutu, koju su u srijedu 17. 4. 2024. godine posjetili učenici 6-2 odjeljenja. FAKELESS pomaže pronaći odgovore na pitanja kako bismo se zaštitili od dezinformacija i razvili vještine u radu sa medijima. Učenici su otkrili koliko se dobro snalaze svijetu informacija i testirali svoje medijske vještine uz online i društvene igre. U okviru predmeta Bosanskog jezika i književnosti, Hrvatskog jezika i književnosti, Srpskog jezika i književnosti učili su o internetu i kroz različite aktivnosti dotakli se i medijske pismenosti te značaja prepoznavanja lažnih vijesti. Upravo ovom posjetom, dodatno su obogatili svoja znanja, a onih već stečenih su se prisjetili igrajući igru “imunizacije” protiv lažnih vijesti.

Više

Općinsko takmičenje iz Osnova tehnike

Općinsko takmičenje iz Osnova tehnike

Na Općinskom takmičenju iz Osnova tehnike naši učenici su ekipno zauzeli drugo mjesto. 🥈 Školu su predstavljali : Iman Tvico, Farah Bahto, Zehra Šeko, Najda Drinjaković i Davud Bahto. Čestitamo učenicima i nastavnicama Nihadi Begić i Edisi Bajramović.

Više

Dodjela certifikata učteljicama -“Integrisano podučavanje i formativno praćenje u inkluzivnom okruženju”

Dodjela certifikata učteljicama -“Integrisano podučavanje i formativno praćenje u inkluzivnom okruženju”

U sali Općine Centar održana je dodjela certifikata učiteljicama koje su prisustvovale stručnoj edukaciji za nastavnike razredne nastave “Integrisano podučavanje i formativno praćenje u inkluzivnom okruženju” u organizaciji Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja. Edukacija je realizovana od novembra 2023. do marta 2024. Učesnici edukacije odslušali su sljedeće teme u IV modula: Integrisana nastava i formativno praćenje u Inkluzivnom okruženju Upravljanje razredom Integrisana nastava kroz NTC učenje Formativno praćenje kao podrška učenju i poučavanju Ponosni smo na naše učiteljice i kolegice!

Više

Škola planinarstva – Trebević

Škola planinarstva – Trebević

Učenici sedmih razreda naše škole 17. 4. 2024. godine planinarili su na Trebević u sklopu Škole planinarstva koju organizuje Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS u saradnji sa Institutom za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS.

Više

Općinsko takmičenje iz Prve pomoći

Općinsko takmičenje iz Prve pomoći

U subotu,13.04. 2024.godine, održano je Općinsko takmičenje iz Prve pomoći. Ekipa naše škole zauzela je 3.mjesto. Članovi ekipe Prve pomoći su: Drinjaković Najda VIII-1, Softić Ema IX-1, Šabanović Uma IX-1, Šeho Ajša IX-1, Mašić Uma VIII-1 i Kurtović Emina VIII-2 Čestitamo učenicama i nastavnici Emini Smailbegović !

Više

Kantonalno takmičenje iz Geografije

Kantonalno takmičenje iz Geografije

Na Kantonalnom takmičenju iz Geografije učenica naše škole, Ada Kapetanović, u konkurenciji učenika IX razreda osvojila je 18. mjesto. Čestitamo našoj učenici!

Više

Kantonalno takmičenje za učenike III, IV i V razreda osnovnih škola iz predmeta Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost

Kantonalno takmičenje za učenike III, IV i V razreda osnovnih škola iz predmeta Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost

Na Kantonalnom takmičenju za učenike III, IV i V razreda osnovnih škola iz predmeta Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost učenici naše škole ostvarili su zapažene rezultate. Učenik III-3 razreda, Adin Kustura, osvojio je 4. mjesto a učenica IV-3 razreda, Amina Šahinpašić , osvojila je 6. mjesto. Čestitke vrijednim učenicima i učiteljicama Nejli Nukić i Aidi Iković .

Više

Druženje učesnika Kantonalnog takmičenja iz Islamske vjeronauke

Druženje učesnika Kantonalnog takmičenja iz Islamske vjeronauke

Medžlis islamske zajednice Kantona Sarajevo organizirao je druženje za učenike koji su učestvovali na Kantonalnom takmičenju iz Vjeronauke i njihove nastavnike. Tom prilikom našoj učenici Emini Kurtović, koja je osvojila 2. mjesto u kategoriji VIII razreda, uručena je zahvalnica. Čestitamo Emini i želimo joj puno uspjeha na narednom nivou takmičenja.

Više

Općinsko takmičenje iz Građanskog obrazovanja

Općinsko takmičenje iz Građanskog obrazovanja

U utorak, 9. 4. 2024. godine održano je takmičenje iz Građanskog obrazovanja pod nazivom “Projekat Ja građanin”. Na Općinskom takmičenju naša ekipa je osvojila 1.mjesto i uzela učešće na Kantonalnom takmičenju koje će se održati u četvrtak,18. 4.2024.godine. Ekipu su činile učenice VII-3 i VII-2 razreda: Esma Muminović, Zejneb Katerji, Medina Muslić, Nadya Bektić, Berina Salihagić, Merjem Mehmedović, Zejneb Balić i Farah Nukić. Ekipu je pripremala i vodila nastavnica Građanskog obrazovanja Elvedina Ličanik.

Više

Realizacija radionice “Štednja i darivanje”

Realizacija radionice “Štednja i darivanje”

U mjesecu februaru, učenici prvih razreda su realizovali radionicu “Štednja i darivanje” u sklopu kojih su ostvarili zadane ciljeve. Danas su naučeno pokazali na djelu obišavši Dječiji dom Bjelave i uručivši bajramske paketiće štićenicima doma.

Više

Posjeta Goethe institutu

Posjeta Goethe institutu

U srijedu, 3. 4. 2024. učenici 6-1 posjetili su Goethe institut i interaktivnu izložbu Fakeless – izložba za promovisanje medijske pismenosti.

Više

Dan grada Sarajeva

Dan grada Sarajeva

Tokom protekle sedmice obilježili smo Dan grada Sarajeva. Naši učenici su šetnjama, radionicama, crtežima, pjesmama i istraživanjima proširivali znanja o svom voljenom gradu.

Više

“Kuća drugarstva” – Svjetski dan autizma

“Kuća drugarstva” – Svjetski dan autizma

Učenici II-1 i II-2 odjeljenja posjetili su JU Zavod Mjedenica gdje su gledali predstavu Ježeva kućica u okviru obilježavanja “Kuće drugarstva” povodom 2. aprila, Svjetskog dana autizma.

Više

Heroji reciklaže

Heroji reciklaže

Osvojivši treće mjesto postali smo heroji reciklaže. Čestitamo svim učesnicima !!! Nastavljamo sa prikupljanjem i razvrstavanjem otpada te razvijanjem ekološke svijesti kod naših učenika. Zahvaljujemo se sponzorima na nagradama za naš trud.

Više

POSJETA MUZEJU RATNOG DJETINJSTVA

POSJETA MUZEJU RATNOG DJETINJSTVA

Dana 28. marta 2024. godine, članovi Dramsko-recitatorske sekcije i učenici VII – 1 odjeljenja u pratnji nastavnica Aide Hasović i Amre Karić posjetili su Muzej ratnog djetinjstva. U toku posjete učenici i nastavnice učestvovali su u edukativnim radionicama te su obilazili eksponate Muzeja.

Više

Kurikularne aktivnosti u V-2

Kurikularne aktivnosti u V-2

U ponedjeljak, 25.3.2024. godine, učenici V2 razreda su kroz interesantne aktivnosti i filozofsko propitivanje uživali istražujući i šireći znanje na temu – Emocije. Učenici su kroz korelaciju četiri nastavna predmeta: Bosanski jezik i književnost, Engleski jezik, Njemački jezik i Osnove tehnike upoznali mnoge nove pojmove, ponovili ranije učeno gradivo i aktivno sudjelovali u diskusiji filozofskog propitivanja. Cilj korelacije nastavnih predmeta i rada na istoj temi je bio razvoj učeničkog interesovanja za datu temu, razvoj kritičkog mišljenja i kreativnosti. Kurikularne aktivnosti realizovale: Nejra Popara Vragović, Nedžma A. Beganović, Tamara Hrnjaković i Edisa Bajramović.

Više

22. MART – SVJETSKI DAN VODA

22. MART – SVJETSKI DAN VODA

Članovi sekcije Eko radionice obilježili su prigodnom radionicom 22. mart – Svjetski dan voda. Cilj radionice je podizanje svijesti o važnosti vode, usmjeravanje pažnje na značaj i važnost vode, te promociju održivog korištenja postojećih vodnih resursa.

Više

Učešće u projektu “Stazom sjećanja”

Učešće u projektu “Stazom sjećanja”

Naša škola je aktivno učestvovala u projektu “Stazom sjećanja”. Prikupili smo i donirali stotinjak parova cipela i sa učenicima razgovarali i važnosti sjećanja na ubijene građane.

Više

Svjetski dan pozorišta

Svjetski dan pozorišta

Danas smo u produženom boravku s radošću obilježili Svjetski dan pozorišta kroz mnogobrojne kreativne aktivnosti. Naši mali umjetnici su uživali u izradi pozorišnih maski, pokazujući svoju kreativnost i talent. Također, bili su inspirisani dok su kreirali svoje filmske trake i osmišljavali originalne scenarije, pružajući svoj doprinos umjetnosti iz različitih perspektiva. Ovaj dan bio je prilika za istraživanje i slavljenje bogatstva svjetske pozorišne i filmske kulture.

Više

Općinsko takmičenje iz odbojke

Općinsko takmičenje iz odbojke

Na Općinskom takmičenju iz odbojke naši odbojkaši osvojili su treće mjesto, a odbojkašice četvrto.Čestitamo učenicima, učenicama i nastavniku Dževadu Babiću.

Više

Predavanja na temu: “Put svile” za učenike devetih razreda

Predavanja na temu: “Put svile” za učenike devetih razreda

U srijedu, 27.03.2024. godine našu školu posjetio je publicista i putopisac gospodin Edib Kadić, koji je održao predavanja na temu: “Put svile” za učenike devetih razreda. Put svile je najstarija mreža trgovačkih puteva kojima je Sredozemlje bilo povezano sa istočnom Azijom.U bosanskohercegovačkom ukupnom knjiškom naslijeđu nije zabilježen niti jedan pokušaj bar površnog opisa Puta svile i načina na koji je oblikovao naš identitet i naše ukupno tradicijsko naslijeđe. To je bio jedan od razloga zbog čega su se gospodin Edib Kadić i gospodin Hamza Ridžal odlučili proputovati znatan dio ove prastare trgovačke mreže i doći u velike intelektualne i duhovne centre u Srednjoj Aziji kako bi napravili prvu putopisnu knjigu sa fokusom na Put svile. Učenici IX-1 i IX-2 razreda sa svojim razrednicima imali su priliku da slušaju prezentaciju, te da razgovaraju sa gospodinom Edibom i pobliže se upoznaju sa nevjerovatnim avanturama koje je on zajedno sa gospodinom Hamzom doživio na njihovom putovanju kroz Rumaliju, Anadoliju, sjevernu Mezopotamiju, Zakavkazje, Havarizm i Tranoksaniju. On je sa učenicima podijelio i razloge odlaska na Put svile, ali i nevjerovatna iskustva kao što je prisustvo procesu pravljenja svile, upoznavanje sa novim kulturama i tradicijama, novim ljudima. Naši učenici su bili zainteresirani za predavanje , te su aktivno učestvovali u diskusiji

Više

Kantonalno takmičenje iz Islamske vjeronauke

Kantonalno takmičenje iz Islamske vjeronauke

Na Kantonalnom takmičenju iz Islamske vjeronauke Emina Kurtović, učenica VIII -2, osvojila je drugo mjesto , a Sarah Alhasan, učenica IX- 1, devetnaesto mjesto.Čestitamo vrijednim učenicama i nastavnici Ešrefi Fakić.

Više

Ekološka sekcija područne škole na Sedreniku

Ekološka sekcija područne škole na Sedreniku

Učenici Ekološke sekcije područne škole na Sedreniku su na prigodan način obilježili dva vrlo značajna datuma, Svjetski dan šuma i Svjetski dan vode. Različitim aktivnostima su došli do zaključka da bez vode i bez šuma nema života. Trudit će se da stečena znanja na sekciji prenesu drugarima i time ojačaju svijest zajednice o važnosti šuma te njihovom očuvanju i održivosti, kao i važnosti vode i vodnih resursa.

Više

Recikliraj me – podrži život

Recikliraj me – podrži život

U osmim razredima realizirani su posebni programi i vannastavne aktivnosti i to: Program : EkologijaAktivnost : Recikliraj me – podrži život Cilj ove aktivnosti je podizanje svijesti o značaju recikliranja. Inicijativa teži promoviranju održivog ponašanja, smanjenju otpada i zaštiti životne sredine stvarajući odgovorne građane koji doprinose očuvanju planete za sadašnje i buduće generacije.

Više

Produženi boravak – O važnosti prirode

Produženi boravak – O važnosti prirode

U produženom boravku učenici II, III i IV razreda kroz razne aktivnosti obilježili su : Međunarodni dan šuma, Svjetski dan voda i prvi dan proljeća. Učenici su pokazali volju i želju za očuvanjem prirode, okoliša i vode. Malim, ali slatkim aktivnostima širili su svoje stečeno znanje i uživali u ovoj školskoj sedmici. Mala predstava je bila najzanimljivija jer su uživali u snimanju iste. Doprinos i pečat predstavi su dali i učenici iza scene.

Više

Posjeta učenika četvrtih razreda Muzeju ratnog djetinjstva

Posjeta učenika četvrtih razreda Muzeju ratnog djetinjstva

Učenici četvrtih razreda posjetili su Muzej ratnog djetinjstva.Pogledali su izložbu uz interaktivne vodiče “Kolibriće”, predstavljene su im priče djece koja su odrastala tokom rata, a potom su učestvovali u radionici “Kako možemo zajedno izgraditi mirniji svijet?”

Više

Kurikularne aktivnosti u I-3

Kurikularne aktivnosti u I-3

U srijedu 27. 3. 2024. godine, u odjeljenju I-3, učiteljica Amra Lukačević realizirala je dva časa u okviru predmeta Matematika i Likovna kultura. Časovi su realizirani po definisanim ishodima učenja, aktuelnom kurikulumu u Kantonu Sarajevo koji se sprovodi u prvim razredima osnovne škole. U okviru realizacije časova učenici su usvojili pojam broja 7 kroz različite vidove aktivnosti koje su ciljano korelirane sa predmetima Bosanski jezik i književnost i Tjelesni i zdravstveni odgoj. Učenici su aktivno sudjelovali tokom realizacije časova i svojim angažmanom doprinijeli uspješnoj realizaciji.

Više

Na prirodu pazi, rješenje je u RECIKLAŽI!

Na prirodu pazi, rješenje je u RECIKLAŽI!

Na prirodu pazi, rješenje je u RECIKLAŽI! Učenici sekcije Eko radionice su kroz aktivnosti obilježili 18.mart Svjetski dan recikliranja. Svrha je podići svijest o značaju recikliranja. Grupi od šest glavnih prirodnih resursa – voda, zrak, ugalj, nafta, prirodni gas i minerali – pridružio se i sedmi: reciklažni otpad. Također, od 18. 3. 2024. do 22. 3. 2024. godine je Svjetska sedmica reciklaže u kojoj smo skupljali otpad i odlagali u našoj školi u postavljenje spremnike. 🍀Na prirodu pazi, rješenje je u RECIKLAŽI🍀

Više

Svjetski dan osoba sa Down sindromom

Svjetski dan osoba sa Down sindromom

Svjetski dan osoba sa Down sindromom obilježava se 21. marta svake godine. Ovogodišnjem obilježavanju ovog važnog dana u našoj školi pridružila se najmlađa grupa produženog boravka sa svojom učiteljicom Ajlom Krmdžić. Nošenjem šarenih čarapa želimo zajedno pružiti podršku osobama sa Down sindromom i potaknuti na poboljšanje njihovog položaja u društvu. Slavimo različitost, djecu sunca, topla srca, široke osmijehe, slavimo Svjetski dan osoba sa Down sindromom.

Više

Budi heroj reciklaže

Budi heroj reciklaže

Povodom Svjetske sedmice reciklaže koja se obilježava od 18. 3. do 22. 3. 2024. godine predstavnici JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u ponedjeljak 18. 03. 2024. g. u OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ održali su edukativnu i zabavnu radionicu za učenike drugih razreda. Tokom trajanja radionice učenici su imali priliku pogledati prezentaciju na temu “Reciklaža “, poslušati pjesmicu, odgovarati na pitanja, ali i postavljati pitanja o ovoj temi, te pokazati znanje kada je u pitanju pravilno odlaganje otpada u kutije namijenjene za to. “Budi heroj reciklaže ”

Više

Ugledni čas u II-1

Ugledni čas u II-1

U četvrtak 21. 3. 2024. godine učiteljica Ismeta Isenaj – Porča održala je ugledni čas u II-1 odjeljenju prema definisanim ishodima učenja u skladu sa predmetnim kurikulumom u Kantonu Sarajevo. Učiteljica je pripremila radionicu na temu Proljeće . Povezujući više predmeta na nivou ishoda postavljenih u predmetnim kurikulumima, akcenat je bio na aktivnostima učenika, gdje su oni kroz smjenu različitih aktivnosti pokazali kreativnost i dobru saradnju.

Više

Proljeće u produženom boravku naše škole

Proljeće u produženom boravku naše škole

U produženi boravak je stiglo proljeće, vrijeme kada se sve budi i cvate.Sa našim najmlađim učenicima provedene su razne aktivnosti na temu proljeća, kao što su izrada 3D leptirića i pčelica te raznih likovnih radova pomoću proljetnih motiva i pastelnih kreda u boji.Učenici su ovim putem učestvovali u sticanju novih znanja o proljeću i osvještavanju njihove uloge u očuvanju prirode.

Više

Općinsko takmičenje iz Geografije

Općinsko takmičenje iz Geografije

Na Općinskom takmičenju iz Geografije ekipa naše škole osvojila je 1. mjesto. Ekipu su činili Ada Kapetanović (pojedinačno 1. mjesto – prolazak na Kantonalno takmičenje), Dino Bolić (pojedinačno 4. mjesto) i Belma Hantalašević (pojedinačno 5. mjesto). Rezervne takmičarke su bile Iman Hadžić i Haja Cabrera. Ekipu je pripremao i vodio nastavnik Geografije i Historije Narcis Hadžiabdić. Čestitamo učenicima i nastavniku!

Više

Revija kulturno-umjetničkog stvaralaštva učenika osnovnih škola

Revija kulturno-umjetničkog stvaralaštva učenika osnovnih škola

U petak, 15. 3. 2024. godine, održano je Općinsko takmičenje gdje je hor naše škole osvojio drugo mjesto pjesmom “Uživaj dok si dijete”.Čestitamo članovima hora i nastavnici Branki Popović.

Više

Dječija sedmica filma

Dječija sedmica filma

Učenici V-1 i V-2 razreda posjetili su kino Valter u okviru Dječije sedmice filma i pogledali edukativni film “Koko i duhovi”.

Više

EUFOR- PAZI MINE!

EUFOR- PAZI MINE!

Učenici petih razreda imali su priliku upoznati se sa temom EUFOR – PAZI MINE! O minama su razgovarali sa stručnim licima koji su učenicima detaljno objasnili kako se ponašati u situacijama kada vidimo minu ili eksplozivnu napravu, te kako na adekvatan način tražiti pomoći u tim situacijama.

Više

Općinsko takmičenje iz Informatike

Općinsko takmičenje iz Informatike

Na Općinskom takmičenju iz Informatike održanom 12. 3. 2024. godine naši učenici Ishak Panjeta, Nedim Gavranović i Rafael Lovrić ostvarili su izvrsne rezultate i osvoji drugo mjesto. Čestitamo vrijednim učenicima, nastavnici Zerini Paljanin i mentorici Bajramović Edisi.

Više

Osmomartovske aktivnosti u produženom boravku

Osmomartovske aktivnosti u produženom boravku

U produženom boravku realizirane su radionice sa djecom povodom Međunarodnog dana žena.Mališani su kroz razne aktivnosti iskazali ljubav prema majkama, a dječaci su imali zadatak da “cvijetno lizalo” podjele svojim drugaricama i da im pokažu da ih poštuju i cijene.

Više

Kantonalno takmičenje u šahu

Kantonalno takmičenje u šahu

Na Kantonalnom takmičenju u šahu naša učenica Najda Drinjaković zauzela je 8. mjesto. Čestitke Najdi i ostalim predstavnicima naše škole Agić Džanu, Novalija Harunu i Bašović Berku jer su pokazali odlično šahovsko znanje.

Više

Kantonalno takmičenje iz Njemačkog jezika

Kantonalno takmičenje iz Njemačkog jezika

Na Kantonalnom takmičenju iz Njemačkog jezika Dino Bolić, učenik 9-1, u jakoj konkurenciji osvojio je deseto mjesto. Čestitamo Dini i nastavnici Borovina Lamiji!

Više

Općinsko takmičenje iz Matematike

Općinsko takmičenje iz Matematike

Na Općinskom takmičenju iz Matematike učenici naše škole postigli su izvrsne rezultate. Ekipno smo u konkurenciji šestih, sedmih i devetih razreda osvojili prvo mjesto, a u konkurenciji osmih razreda ekipno drugo mjesto. Školu su predstavljali i pojedinačne rezultate ostvarili sljedeći učenici : VI razrediEmina Hantalašević 1. mjestoFarah Bahto 2. mjestoZina Alhasan 16. mjesto VII razrediIshak Panjeta 1. mjestoZehra Šeko 3. mjestoRafael Lovrić 4. mjesto VIII razrediNajda Drinjaković 2. mjestoUma Mašić 7. mjestoAjna Rožajac 10. mjesto IX razrediBelma Hantalašević 1. mjestoDavud Bahto 2. mjestoDino Bolić 3. mjesto Čestitamo vrijednim učenicima i nastavnicima Nedini Bećirović i Taibu Hadžiću.

Više

Posjeta Javnoj ustanovi Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo

Posjeta Javnoj ustanovi Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo

Učenici drugih razreda posjetili su Javnu ustanovu Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, povodom proslavljanja prijateljstva između naše države i Irana. Učenici su imali čast i zadovoljstvo upoznati se s historijom i geografskim obilježjima Irana, ali i sa njihovom bogatom kulturom i običajima. Posjetu su upotpunili i zanimljivom radionicom kreiranja lutkica.

Više

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Vijekovima kao stećak ponosno prkosi svima,vrijedna, čedna i odana, naša Domovina.Čuvajte Jedinu našusrcem i dušom svojom!Jedino Bosnu i Hercegovinumožemo ponosno zvatiDomovinom svojom!

Više

DAN RUŽIČASTIH MAJICA

DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Učenici naše škole obilježili su Dan ružičastih majica brojnim zanimljivim i kreativnim aktivnostima.Nosili su ružičaste majice kako bi pružili podršku svim žrtvama vršnjačkog nasilja i ukazali na važnost ljubaznosti i sloge u školama.STOP NASILJU!

Više

Izložba “Naša tradicija – naše blago”

Izložba “Naša tradicija – naše blago”

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine učenici 6-1, 6-2, 7-1 i 7-2 priredili su u školskom holu izložbu “Naša tradicija – naše blago”. Tokom mjeseca februara učenici 6-1 i 6-2 razreda istraživali su riječi koje se potiskuju iz svakodnevne upotrebe što su objedinili u Mali slikovni rječnik, a nakon toga zadatak za njih i za učenike 7-1 i 7-2 bio je pronaći i donijeti predmete iz naše prošlosti koji se, poput riječi, potiskuju iz upotrebe i gube svoju osnovnu namjenu.

Više

Super heroji u borbi protiv vršnjačkog nasilja

Super heroji u borbi protiv vršnjačkog nasilja

Učenici 2. razreda su u okviru mjeseca februara odradili projekat na temu Super heroji u borbi protiv vršnjačkog nasilja. U sklopu kurikularne reforme učenici su kroz sve predmete proveli aktivnosti vezane za navedenu temu. Na aktivnostima iz Bosanskog jezika učenici su pričali i pisali na temu Ja u priči – Borba protiv vršnjačkog nasilja. Iz oblasti Aktivnost i stvaralaštvo učenici su slušali pjesme, crtali i slikali na spomenutu temu.

Više

Posjeta Muzeju ratnog djetinjstva

Posjeta Muzeju ratnog djetinjstva

Učenici trećih razreda su povodom njegovog sedmog rođendana posjetili “Muzej ratnog djetinjstva”. Učestvovali su u zanimljivoj radionici i obišli stalnu muzejsku postavku.

Više

Predavanje u okviru projekta “Promjena igre”

Predavanje u okviru projekta “Promjena igre”

U povodu obilježavanja Dana ružičastih majica i borbe protiv nasilja u školama, članovi Udruženja studenata medicine u Bosni i Hercegovini- BoHeMSA održali su interaktivno predavanje za učenike naše škole, u sklopu projekta “Promjena igre”. Cilj predavanja je edukacija učenika o vršnjačkom, ali i ostalim vrstama nasilja, te isticanje značaja prepoznavanja i prevencije ovog problema.

Više

Debata o vršnjačkom nasilju

Debata o vršnjačkom nasilju

Povodom Dana ružičastih majica članovi Vijeća učenika održali su debatu o vršnjačkom nasilju uz pomoć nastavnice Aide Hasović. Diskutirali su o problematici vršnjačkog nasilja, ukazivali jedni drugima da je i vrijeđanje oblik vršnjačkog nasilja koje često preraste u dugotrajno maltretiranje, a u nekim situacijama, nažalost, i u fizičko zlostavljanje. Veoma je važno reagovati na sve oblike nasilja te spriječiti razvijanje jer nasilje nije rješenje određenog problema. Zahvaljujemo se direktorici, Emini Mujan, kao i pedagogici, Ajli Muharemović, na podršci u debati. STOP NASILJU!

Više

Gostovanje u emislij “Ringišpil”

Gostovanje u emislij “Ringišpil”

Učenici VII-1 i njihova razrednica, Amra Karić, bili su gosti voditeljice i urednice Mensude Karović u emisiji “Ringišpil” na BH Radiju 1. Učenici su razgovarali o raznim zanimljivim temama, glumili, svirali, recitirali i imali fantastično iskustvo na radiju.Zahvaljujemo voditeljici i cijeloj redakciji na ugodnom druženju.

Više

Širimo LJUBAV, a ne nasilje!

Širimo LJUBAV, a ne nasilje!

Dvije sedmice aktivnog rada članova Dramsko-recitatorske sekcije su iza nas. Vrijedno su uz pomoć nastavnice Aide Hasović izvodili igrokaz povodom Dana ružičastih majica i razvijanja svijesti o borbi protiv nasilja u svim odjeljenjima naše škole. Posjetili su i područnu školu na Sedreniku. Širili su poruku među učenicima kako nasilje nije ispravan put i da je sprečavanje nasilja veoma važno za sve nas!Širimo LJUBAV, a ne nasilje!

Više

Međunarodni dan maternjeg jezika – 21. februar

Međunarodni dan maternjeg jezika – 21. februar

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava se od 2000. godine svakog 21. februara s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja maternjeg jezika, te njegovanja jezičke i kulturne različitosti i višejezičnosti. Svjesni značaja jezika kao dijela kulturne baštine i identiteta svakog pojedinca učenici VI-1 I VI- 2 kroz intervjue i razgovore sa starijim članovima porodica pokušali su pronaći riječi koje se danas ne koriste često i koje se potiskuju iz upotrebe, a koje svjedoče o prošlim vremenima i načinu života ljudi na našim prostorima, a sve to s ciljem očuvanja našeg jezičkog blaga, vođeni riječima našeg ljetopisca Mula Mustafe Bašeskije: Što je zapisano ostaje, što se pamti iščezne! Učenici VII 3 i VIII 1 odjeljenja uz pomoć nastavnice Aide Hasović povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika održali su debatu i diskutirali o važnosti učenja i očuvanja maternjeg jezika te poboljšanja obrazovanja. Mali slikovni rječnikPreuzmi

Više

“Hidžra- put ka uspjehu” – ugledni čas

“Hidžra- put ka uspjehu” – ugledni čas

U srijedu, 21.2.2024.godine ,održan je ugledni čas iz Islamske vjeronauke u odjeljenju VI-1.Čas je realizovala nastavnica Ešrefa Fakić na temu “Hidžra- put ka uspjehu” a prema ishodima učenja.Korelirani su predmeti: Bosanski jezik i književnost, Engleski jezik, Njemački jezik, Historija, Geografija,Biologija, Informatika, Likovna kultura i Muzička kultura.Kroz različite aktivnosti učenici su pokazali izuzetnu zainteresiranost i kreativnost.

Više

Čas u školskoj biblioteci

Čas u školskoj biblioteci

Učenici VIII 1 odjeljenja zajedno sa nastavnicom Aidom Hasović proveli su jedan čas u biblioteci naše škole. Učenici su se mogli upoznati sa velikim fondom knjiga, enciklopedija, rječnika… koje naša biblioteka posjeduje. Također, naša divna bibliotekarka Enida Krehić im je pokazala i program koji koristi prilikom evidentiranja knjiga. Zahvaljujemo se našoj dragoj bibliotekarki što je dijelila svoje znanje i iskustvo sa učenicima.

Više

“Blagi pljuskovi“ u Pozorištu mladih

“Blagi pljuskovi“ u Pozorištu mladih

Učenici četvrtih, petih, šestih i sedmih razreda su 16. 2. 2024. godine posjetili Pozorište mladih i uživali u predstavi “Blagi pljuskovi“ po motivima „Oluje“ W. Shakespeare. U predstavi su igrali naši učenici Anur Radeljaš i Ibrahim Zubčević te im ovom prilikom čestitamo na kreativnosti, mašti i uspjehu.

Više

Posjeta Olimpijskom muzeju

Posjeta Olimpijskom muzeju

Od 8. do 19. februara 1984. godine održane su XIV zimske Olimpijske igre u Sarajevu. Tih dana smo bili centar svijeta i ovaj događaj je vrlo bitan za historiju naše države Bosne i Hercegovine, ali tada i Jugoslavije. Povodom 40. godišnjice XIV zimskih Olimpijskih igara, Historijska sekcija za 7. razrede posjetila je Olimpijski muzej u Sarajevu sa nastavnicom historije Dalilom Kaljanac.

Više

STOP NASILJU! ŽRTVA NIJE SAMA!

STOP NASILJU! ŽRTVA NIJE SAMA!

Članovi Dramsko-recitatorske sekcije pod mentorstvom nastavnice Aide Hasović, povodom Dana ružičastih majica i razvijanja svijesti o borbi protiv nasilja, u mjesecu februaru izvode igrokaz u svim odjeljenjima naše škole i na taj način šire poruku među učenicima koliko je važno na vrijeme prijaviti nasilje i ne biti žrtva!STOP NASILJU! ŽRTVA NIJE SAMA!

Više

Film kao inspiracija i motivacija

Film kao inspiracija i motivacija

U organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja realizovana je radionica sa učenicima devetog razreda. Tema je iz Kataloga vannastavnih aktivnosti iz oblasti prevencije ovisnosti.Radionica je realizovana u petak 16.02.2024. godine u odjeljenjima 9-1 i 9-2.Program: Ovisnost u digitalnom okruženju.Naziv programa: Film kao inspiracija i motivacija.Ciljevi radionice:Prepoznati prednosti i nedostatke korištenja digitalnih uređaja i savremene tehnologije.Pronaći „zlatnu sredinu“ u korištenju savremene tehnologije i prepoznati dobrobiti trenutaka kada smo potpuno prisutni , bez digitalnih ometanja uživati u svemu što donosi „život uživo.“Doživljavanje slobode iz ugla učenika, te kritičko razmišljanje o značaju motivacije u životu svakog živog bića. U realizaciji su učestvovale nastavnice Đenita Šarić i Enisa Balićevac. Radionicu su realizovali licencirani predavači od strane Ministarstva.

Više

Svjetski dan očuvanja energije

Svjetski dan očuvanja energije

Članovi sekcije Eko-radionice su kroz različite sadržaje obilježili 14. februar-svjetski dan očuvanja energije. Cilj radionice je podizanje svijesti učenika o energiji, načinu upotrebe i potrošnje te zaštite okoliša.

Više

DONACIJA ŠKOLSKIH LEKTIRA

DONACIJA ŠKOLSKIH LEKTIRA

Obrazovanje je proces koji svi ljudi žive : djeca, njihovi roditelji, uposlenici, ali i cijela društvena zajednica.Mikrokreditna Fondacija SUNRISE već dugi niz godina potiče unapređenje obrazovanja u Bosni i Hercegovini pa se tako odazvala i našem pozivu, te učestvovala u kreiranju boljih uslova rada za naše učenike. Fondacija je velikodušno donirala 200 knjiga školskih lektira našoj biblioteci. Time će olakšati rad našim učenicima, nastavnicima i bibliotekarki. Ukupno 529 učenika uživati će u doživljajima junaka iz poznatih naslova, kao i u lijepom, novom dizajnu knjiga. Novi naslovi od II do IX razreda obradovat će kako najmlađe čitaoce, tako i starije koji se uvijek rado vrate već pročitanim djelima. Zahvaljujemo se Mikrokreditnoj Fondaciji SUNRISE i gospođi Sanji Ćuk koji su pružili veliku pomoć pri obnovi bibliotečkog fonda! „Dobra knjiga je događaj u mom životu.”

Više

Svečani ispraćaj u penziju

Svečani ispraćaj u penziju

Dana 15. 1. 2024. godine u školskoj zbornici upriličen je svečani ispraćaj u zasluženu penziju naših dugogodišnjih zaposlenika, higijeničarke Nafe Pajović i domara Zahida Selimbegovića.  Ovom prilikom uručili smo im poklone, poželjeli dobro zdravlje i da dugo uživaju u penzionerskim danima.

Više

Stručno usavršavanje

Stručno usavršavanje

U okviru kolektivnog stručnog usavršavanja nastavnika 15. 1. 2024.godine realizovano je predavanja i radionica na temu P4C – Filozofija za djecu. Filozofija za djecu je inovativni pristup učenju i poučavanju koji poboljšava mišljenje, komunikacijske vještine, akademska postignuća i povećava samopoštovanje kod djece putem strogo vođenog dijaloga. Stručno usavršavanje pripremila i vodila Đenana Hamzić.

Više

Posjeta Olimpijskom muzeju

Posjeta Olimpijskom muzeju

Potaknuti ovogodišnjim obilježavanjem 40. godišnjice održavanja Zimskih olimpijskih igara, dana 29.12. 2023, učenici iz našeg produženog boravka su posjetili Olimpijski muzej i tom prilikom su saznali nešto više o Zimskim olimpijskim igrama koje su održane u Sarajevu davne 1984. godine.

Više

Novogodišnja čestitka

Novogodišnja čestitka

Sretnu Novu godinu želi vam JU OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” Sarajevo

Više

Veseli čas

Veseli čas

Veselih i nasmijanih lica ispratili smo prvo polugodište ove školske godine.Učenici i uposlenici naše škole žele vam sretnu i uspješnu Novu godinu!Da budete zdravi!Da budete sretni!Da se volite!Da budete nasmijani!

Više

Modernizacija školskog sistema kroz integraciju najnovije tehnologije

Modernizacija školskog sistema kroz integraciju najnovije tehnologije

Zahvaljujući Gradskoj upravi, gradonačelnici Benjamini Karić , Općini Stari Grad, načelniku Irfanu Čengiću i inicijativi vijećnika Vedada Deljkovića naša škola je bogatija za dvije pametne table. Modernizacija školskog sistema kroz integraciju najnovije tehnologije s fokusom na unapređenje nastavnih metoda i poboljšanje kvalitete obrazovanja je imperativ budućnosti pa samim tim ovaj poklon ima još veću vrijednost. Zahvaljujemo se u ime svih naših učenika i nastavnika.

Više

Koncert škole polaznika klavira i pjevanja CKM

Koncert škole polaznika klavira i pjevanja CKM

U srijedu, 27. decembra, u 18h, održan je Koncert škole polaznika klavira i pjevanja CKM, na kojem je učestvovala učenica IV-3 razreda, Amina Šahinpašić. Drugari iz razreda, zajedno sa učiteljicom Aidom Iković su prisustvovali njenom prvom nastupu i dali joj najveću podršku, jer samo zajedno možemo postići mnogo.

Više

Posjeta Festivalu svjetla Sarajevo

Posjeta Festivalu svjetla Sarajevo

Dana 14. 12. 2023. godine učenici VI-2 su u pratnji razrednice Sabine Beširević posjetili Festival svjetla Sarajevo. Uživali su u predivnom botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine koji je ove zime pretvoren u čarobno mjesto. Magijom svjetla ispričane su zanimljive legende uključujući vile i svijetleća čarobna bića. Neke od atraktivnih scena upotpunjene se zvučnim efektima. Svoju posjetu Festivalu svjetla upotpunili su obilskom dijela postavki Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine

Više

Projekat Vijeća učenika “Obraduj nekoga”

Projekat Vijeća učenika “Obraduj nekoga”

Vijeće učenika JU OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” pokrenulo je i realiziralo akciju prikupljanja paketića za djecu. Odazivom učenika, roditelja i nastavnika napravljeni su paketići i isti su donirani udruženju “Obraduj nekoga”.

Više

“Nijedno dijete bez paketića”

“Nijedno dijete bez paketića”

Kako bi sva djeca u Bosni i Hercegovini, bez obzira na imovinsko stanje, osjetila novogodišnju čaroliju, i ove godine je pokrenuta akcija “Nijedno dijete bez paketića”. Vođeni prelijepim osjećajem pomaganja drugima i sa saznanjem da je malo potrebno da nekog usrećimo učenici IV-3 razreda vrlo rado su se odazvali akciji. Mi smo se zabavili u nastojanju da i ove zime izmamimo što veći broj osmijeha na licima najmlađih.

Više

Posjeta Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Posjeta Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Tokom protekle sedmice učenici 7-1, 7-2 i 8-1 u pratnji razrednih starješina Amre Karić, Nedine Bećirović i Narcisa Hadžiabdića, te bibliotekarke Enide Krehić posjetili su Gazi Husrev-begovu biblioteku. Naši domaćini su bili arhivist Edin Lepenica i konzervator Ruhulah Hodžić, koji su učenicima pokazali kakvo blago čuva ova biblioteka, koja je osnovana 1537. godine. Zahvaljujemo se osoblju koje je u prethodnom periodu iskazalo divno gostoprimstvo svim učenicima 7. i 8. razreda naše škole.Nadamo se da ćemo nastaviti ovu uspješnu saradnju i u narednim godinama.

Više

Posjeta Pozorištu mladih Sarajevo

Posjeta Pozorištu mladih Sarajevo

U četvrtak, 7. decembra 2023. godine, učenici VII 1, VII 3 razreda i članovi Dramsko-recitatorske sekcije posjetili su Pozorište mladih Sarajevo zajedno sa nastavnicama Edisom Bajramović, Amrom Karić i Aidom Hasović. Učenici su imali priliku upoznati se sa svijetom umjetnosti i vidjeti kako se glumci pripremaju za predstave, koju šminku koriste, kako nastaju lutke, kako se pozornica priprema za izvođenje predstave i još mnogo toga. Uživali su u čarima koje nudi pozorište. Zahvaljujemo se Pozorištu mladih Sarajevo na divnom gostoprimstvu.

Više

Profesionalna orijentacija i informisanje kroz promociju zanata

Profesionalna orijentacija i informisanje kroz promociju zanata

U petak, 1. 12. 2023. godine održana je radionica za učenike 9. razreda na temu profesionalne orijentacije i informisanje kroz promociju zanata. Članovi Obrtničke komore KS su na interesantan način prezentirali stare i tradicionalne zanate, te istakli prednosti ove vrste budućeg zanimanja učenika.

Više

Jesen u V-2 razredu

Jesen u V-2 razredu

U mjesecu novembru provedene se kurikularne aktivnosti na temu: jesen, u V2 razredu naše škole. Učenici su imali zanimljivo iskustvo učenja kroz korelaciju četiri nastavna predmeta: Bosanski jezik i književnost, Likovna kultura, Engleski jezik i Njemački jezik. Na času Bosanskog jezika i književnosti, učenici su obradom informativnog tekst “Jesen” naučili mnoštvo novih informacija koristeći se KWL tabelom. S radošću su pronalazili nove činjenice i dijelili ih sa drugima.Na času Engleskog jezika, učenici su preko PowerPoint prezentacije upoznali osnovne pojmove godišnjeg doba jesen. Nakon odgledane Autumn/Fall prezentacije učenici su dobili interesantne ‘jesenje mozgalice’ uz koje su na kreativan način usvojili nove pojmove. Na času Njemačkog jezika, učenici su uz pomoć ilustracija usvajali nove pojmove koje su kasnije koristili prilikom pisanja Herbstbuchlein-a (jesenjeg dnevnika). Dnevnik sa zadacima su popunjavali samostalno, a kasnije razmjenjivali informacije sa drugim učenicima. Na času likovne kulture, učenici su pravili tzv. ‘bookmarks’ sa jesenjim motivima koji će djeci poslužiti prilikom čitanja lektira i drugih knjiga. Kurikularne aktivnosti realizovale: Nejra Popara Vragović, Nedžma A. Beganović i Tamara Hrnjaković.

Više

Turnir osnovnih škola Općine Stari Grad u govornom pikadu

Turnir osnovnih škola Općine Stari Grad u govornom pikadu

Na četvrtom turniru osnovnih škola Općine Stari Grad u govornom pikadu za slijepe učešće su uzeli i naši učenici šestih razreda. Ekipno smo zauzeli treće mjesto, a školu su predstavljali :Merjem Kadić, Amela Katica i Omer Šuvalija. Čestitamo učenicima i zahvaljujemo se pripravnici Naidi Poplati na podršci i pratnji.

Više

Učešće u obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine u organizaciji Grada Sarajeva

Učešće u obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine u organizaciji Grada Sarajeva

Članovi Geografsko-historijske sekcije u pratnji nastavnika Narcisa Hadžiabdića prisustvovali su svečanom obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine u organizaciji Grada Sarajeva. Položeno je cvijeće na spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, a potom je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić-Londrc, u prostorijama Vijećnice, upriličila svečani prijem za sve učesnike gdje im se obratila i družila sa učenicima.

Više

Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar, u našoj školi obilježen je mnogobrojnim aktivnostima. Učenici su pisali, crtali, bojali, tkali u čast naše jedne i jedine domovine, Bosne i Hercegovine. Svim svojim aktivnostima iskazali su ljubav i jasno poručili: Domovina se znanjem brani, domovina se osmijehom grli i svim bićem voli!

Više

Priredba povodom Dana državnosti

Priredba povodom Dana državnosti

Sve aktivnosti povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine krunisane su priredbom koja je održana u petak, 24. 11. 2023. godine. Vrijedni učenici, učiteljice i nastavnici pripremili su bogat program kojim smo obilježili ovaj važan dan, Dan državnosti naše domovine.

Više

POSJETA GAZI HUSREV -BEGOVOJ BIBLIOTECI

POSJETA GAZI HUSREV -BEGOVOJ BIBLIOTECI

“Što preteče od troškova za gradnju medrese, neka se za to kupi dobrih knjiga, koje će se upotrebljavati u spomenutoj medresi, da se njima koriste čitaoci i da iz njih prepisuju oni koji se bave naukom.”Gazi Husrev-beg Učenici 7-3 u pratnji razrednice Edise Bajramović i bibliotekarke Enide Krehić su u četvrtak, 23.11.2023. godine posjetili Gazi Husrev- begovu biblioteku, koja čuva neprocjenjivo blago.

Više

Radionice Dogs Trust

Radionice Dogs Trust

U periodu od 20 do 23. 11. 2023. godine u nižim razredima naši prijatelji iz Fondacije Dogs Trust održali su edukacije i radionice. Zahvaljujemo se na korisnim informacijama i prigodnim poklonima.

Više

Ogledni čas iz Biologije

Ogledni čas iz Biologije

U ponedjeljak, 20.11.2023.godine održan je ogledni čas iz Biologije u odjeljenju VII-2 .Čas je realizovala nastavnica Edina Čomor na temu „Građa lista“ a prema ishodima učenja. Korelirani su predmeti Informatika, Bosanski jezik i književnost i Likovna kultura. Istražujući na zanimljiv način građu, ulogu i značaj lista kroz primjere praktičnog rada učenici su istraživali fascinantnu pojavu u prirodi, opadanje listova. Ova međupredmetna povezanost pružila je mogućnost učenicima da izraze svoju kreativnost i iskoriste list kao pjesničku inspiraciju, te da se uz glumačke sposobnosti dobro zabave.

Više

Pozivnica!

Pozivnica!

Dragi učenici, roditelji, kolege i kolegice pozivamo Vas da posjetite izložbu literarnih radova posvećenu Danu državnosti Bosne i Hercegovine koju su pripremili članova Literarne sekcije naše škole. Mali pisci su bili pravi istraživači i motivaciju za svoje radove potražili su, uz pomoć učiteljice Samre Bišćević, u našoj prošlosti. Izložba je postavljena u školskoj biblioteci i možete je posjetiti do 1. 12. 2023. godine. Dobrodošli!

Više

Eko radionice povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Eko radionice povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Bliži se veoma značajan praznik, 25.novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.Članovi sekcije Eko radionice su se povodom ovog značajnog praznika prisjetili, ponovili i usvojili nova znanja o svojoj domovini. Naša domovina raspolaže mnogim prirodnim bogatstvima. Brinimo o ekologiji naše domovine, čuvajmo ta bogatstva! Čuvajmo naše rijeke!Ne zagađujmo ih!Čuvajmo naše šume!Sadimo nova stabla!Odlažimo otpad na predviđena mjesta! To su samo neki od načina da iskažemo poštovanje, ljubav, brigu i pažnju prema domovini. Budimo ponosni na našu domovinu i čuvajmo je za bolje sutra!

Više

Historijski čas povodom 25.novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Historijski čas povodom 25.novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine

U utorak, 21.11.2023.godine u devetim razredima održan je historijski čas povodom 25.novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Nastavnica Historije, Anita Suša,upoznala je učenike sa jednim od najvažnijih datuma iz historije naše domovine. Kroz zanimljive činjenice govorila je o važnosti očuvanja Bosne i Hercegovine, naše jedine domovine.

Više

MJESEC MUZEJA

MJESEC MUZEJA

Historijski muzej Bosne i Hercegovine i ove godine u mjesecu novembru organizuje manifestaciju Mjesec muzeja. Učenici 3-3 i 5-3 razreda, zajedno sa svojim učiteljicama iskoristili su ovu lijepu priliku i posjetili osvježenu stalnu postavku Opkoljeno Sarajevo. Učestvovali su u prigodnoj radionici, družili se, naučili nešto novo i dobro se zabavili.

Više

WORLD CHILDREN’S DAY – MEĐUNARODNI DAN DJETETA

WORLD CHILDREN’S DAY – MEĐUNARODNI DAN DJETETA

Učenici nižih razreda obilježili su 20. novembar Međunarodni dan djeteta prigodnim radionicama kroz igru, pjesmu i zabavu. Svako dijete je važno, a o pravima djeteta moramo učiti svaki dan.

Više

Ogledni čas iz predmeta Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost

Ogledni čas iz predmeta Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost

U okviru nastavnog predmeta Bosanski jezik i književnost,Hrvatski jezik i književnost,Srpski jezik i književnost realiziran je tekst “Deda i repa”, narodna priča, po definisanim ishodima učenja u skladu sa predmetnim kurikulumom u Kantonu Sarajevo. Koncept časa zasnovan je na međupredmetnoj korelaciji,sa akcentom na aktivnosti učenika.Realizatorica ovog časa je učiteljica Amra Lukačević.

Više

Informatički izazov “Dabar – informatičar”

Informatički izazov “Dabar – informatičar”

Naši učenici od šestog do devetog razreda i ove godine imaju priliku da učestvuju u izazovu “Dabar – informatičar”. Aktivnosti vode nastavnice Zerina Paljanin i Edisa Bajramović.

Više

GAZI HUSREV-BEGOVA BIBLIOTEKA

GAZI HUSREV-BEGOVA BIBLIOTEKA

U četvrtak, 16. 11. 2023. godine učenici VIII-2 u pratnji nastavnice Ešrefe Fakić i bibliotekarke Enide Krehić posjetili su Gazi Husrev-begovu biblioteku. Pogledali su kratki film o biblioteci, te posjetili muzejsku izložbu i razgovarali sa konzervatoricom i restauratoricom Madžidom Smajkić. Na poklon su dobili brošure. Nakon toga su obišli turbe Gazi Husrev-bega. Zahvaljujemo se ljubaznom osoblju biblioteke na toploj dobrodošlici!

Više

MEDIJSKA I INFORMACIJSKA PISMENOST

MEDIJSKA I INFORMACIJSKA PISMENOST

U saradnji sa Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Sarajevu provode se aktivnosti osnaživanja bibliotekara i nastavnika u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo da promovišu interkulturalnost, dijalog i da podučavaju medijsku i informacijsku pismenost. U navedenim aktivnostima učestvuje bibliotekarka naše škole, koja će u saradnji sa nastavnicima realizovati teme iz ove značajne oblasti. Dana 15. 11. 2023. godine u VI-2 je realizovana prva u nizu radionica „Pravila lijepog i pristojnog ponašanja na internetu”. Djeca imaju pristup raznim izvorima znanja putem informacijsko-komunikacijskih tehnologija, te ih je potrebno kritički vrednovati i naći one koji su vjerodostojni.Zato je važno prvo naučiti i ponoviti pravila lijepog ponašanja i komuniciranja na internetu. Moramo znati čuvati i poštivati našu, ali i tuđu privatnost, paziti na svoju sigurnost, ali i lijepo se ophoditi prema sagovorniku. Ove aktivnosti će se realizovati u predmetnoj nastavi. Realizovanoj radionici je prisustvovala doc. dr. Anida Dudić-Sijamija s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, te direktorica škole Emina Mujan i pedagogica Ajla Muharemović.Radionicu su realizovale bibliotekarka Enida Krehić i nastavnica Sabina Beširević.

Više

Posjeta Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine

Posjeta Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine

Historijski muzej Bosne i Hercegovine i ove godine u mjesecu novembru organizuje manifestaciju Mjesec muzeja. Učenici V1 i V2 razreda, zajedno sa svojim učiteljicama posjetili su osvježenu stalnu postavku Opkoljeno Sarajevo, istražili eksponate i priče iz perioda opsade Sarajeva u pratnji kustosa.Učenici su uživali u pripremljenim radionicama gdje su mogli pokazati svoju kreativnost kroz izradu odjeće od različitih materijala, pravljenja svijeća, crtanja i dizajniranja odjeće.

Više

Posjeta izložbi “Pod nebom vedre vjere-Islam i Evropa u iskustvu Bosne”

Posjeta izložbi “Pod nebom vedre vjere-Islam i Evropa u iskustvu Bosne”

Grupa učenika koja pohađa dodatnu nastavu Islamske vjeronauke u pratnji nastavnice Ešrefe Fakić posjetila je izložbu ,,Pod nebom vedre vjere-Islam i Evropa u iskustvu Bosne”.

Više

Zdrava ishrana

Zdrava ishrana

Zdrava ishrana – uslov zaštite od bolesti i održavanje zdrave težine tema je časa Odjeljenske zajednice koju su učenici VI-2 u četvrtak, 9. 11. 2023. godine, realizirali sa svojom razrednicom. Nakon kratkog razgovora i prezentacije o zdravoj ishrani i njenom značaju učenici su podijeljeni u grupe pripremili voćnu salatu i limunadu te su ih s užitkom pojeli i popili.

Više

SARADNJA POLICIJE I ZAJEDNICE – SIGURNOST UČENIKA U DIGITALNOM OKRUŽENJU

SARADNJA POLICIJE I ZAJEDNICE – SIGURNOST UČENIKA U DIGITALNOM OKRUŽENJU

Službenica PU Stari Grad održala je predavanja za učenike od petog do devetog razreda na temu “Sigurnost učenika u digitalnom okruženju”. Cilj predavanja je upoznavanje učenika s opasnostima koje vrebaju u digitalnom okruženju i načinima kako da se od njih zaštite.

Više

BOOKMARKERI

BOOKMARKERI

Knjige su naše blago i trebamo ih čuvati, zato su dana 8.11.2023. godine učenici 3-2 i 6-3 u školskoj biblioteci kreirali bookmarkere.

Više

Posjeta učenika šestih razreda kinu CineStar

Posjeta učenika šestih razreda kinu CineStar

U utorak, 7. 11. 2023. godine učenici šestih razreda su u pratnji razrednica i asistentice Dunje Gračanin posjetili kino CineStar. Uživali su u druženju uz projekciju animiranog filma Guliverov povratak.

Više

Festival bajke

Festival bajke

U ponedjeljak, 6. 11. 2023. godine učenici trećih i četvrtih razreda u pratnji učiteljica, asistentice Dunje Gračanin i bibliotekarke Enide Krehić posjetili su Festival bajke.Uživali su u pripovijedanju bajki i teatru pripovijedanja.

Više

Upravljanje ljutnjom /Anger Management

Upravljanje ljutnjom /Anger Management

U toku mjeseca oktobra u drugom razredu realizovana je vannastavna aktivnost pod nazivom Anger Management/Upravljanje ljutnjom. Kroz razne aktivnosti i tehnike ostvareni su planirani ishodi. Neki od njih su: prepoznavanje,kontrolisanje,savladavanje emocije ljutnje, usvajanje timskog rada i podrške, ustrajnost i upornost u radu. Izradili smo “kućicu emocija” gdje su učenici svakodnevno, putem emotikona, bilježili emocije prije i poslije nastave. Međupredmetne poveznice: -Bosanski jezik “Ja sam snažniji od ljutnje”- rad na tekstu -Muzička kultura “Kad se ljutiš” pjevanje -Tjelesni i zdravstveni odgoj igre opuštanja “Diši kao medo”, “Diši kao zečić” igra “Baci kocku” Izlet na Igman Likovna kultura “Raspoznavanje emocija ljutnje” Sprečavanje i reagiranje na emocije ljutnje može poboljšati obrazovne ishode kod djece i pomoći u postizanju obrazovnih ciljeva.

Više

Oktobar- mjesec knjige

Oktobar- mjesec knjige

Mjesec oktobar smo posvetili čitanju, istraživanju, razumijevanju različitih književnih formi. Posebno smo iskoristili časove lektire, koje smo pretvorili u male radionice.Učenici 7-2 razreda su se istaknuli svojom kreativnošću prilikom analize lektire “Jazavac pred sudom” Petra Kočića, pa smo upoznali djelo kroz prezentacije, učeničke analize na panoima, razne ilustracije i na koncu, dvije grupe učenika su učionicu pretvorile u malo pozorište.

Više

Svjetski dan štednje

Svjetski dan štednje

Obilježili smo 31.oktobar, Svjetski dan štednje. Učenici 5-3, u pratnji učiteljice Đenane Hamzić posjetili su Raiffeisen banku, naučili su kako štedimo novac i na kraju dobili poklone od zaposlenika banke. Zahvaljujemo se zaposlenicima banke na gostoprimstvu i poklonima.

Više

Ogledni čas učiteljice Rasihe Bučo

Ogledni čas učiteljice Rasihe Bučo

U utorak, 30. 10. 2023. godine učiteljica Rasiha Bučo je u razredu V-1 realizirala ogledni čas iz predmeta Muzička kultura prem kurikularnoj reformi. Učenici, kao i prisutne kolegice i kolege, su uživali u obradi nastavne jedinice “Pekar” N. Smakovića.

Više

Općinsko takmičenje “Misli mine”

Općinsko takmičenje “Misli mine”

Dana 1. 11. 2023. godine je održano Općinsko takmičenje pod nazivom “Misli mine”. Predstavnice naše škole, Fatima Malagić, Esma Muminović i Zehra Šeko, pod vodstvom nastavnice Naide Poplate, osvojile su 2. mjesto.

Više

Završna faza projekta “Zelena revolucija”

Završna faza projekta “Zelena revolucija”

Učenici prvog razreda su u saradnji sa ekološkom sekcijom koju vodi učiteljica Amra Hadžanović i osobljem škole zasadili voćke u školskom dvorištu područne škole na Sedreniku. Ovo je završna faza projekta “Zelena revolucija”

Više

POSJETA STOMATOLOGA DOMA ZDRAVLJA STARI GRAD

POSJETA STOMATOLOGA DOMA ZDRAVLJA STARI GRAD

Dana 23.10.2023. godine učenike trećih razreda posjetile su stomatologinje Doma zdravlja Stari Grad. Razgovarali su o važnosti oralnog zdravlja i zdravoj ishrani, te su obavljeni preventivni stomatološki pregledi naših učenika.

Više

Muzej optičkih iluzija

Muzej optičkih iluzija

U srijedu, 25.10.2023. godine učenici 4-3 su u pratnji učiteljice Aide Iković posjetili Muzej optičkih iluzija. Imali su priliku da istraže različite prostorije ispunjene optičkim iluzijama, trodimenzionalnim slikama, ogledalima, hodnicima koji izgledaju beskonačni i drugim vizuelnim trikovima. Svaki eksponat je pažljivo dizajniran kako bi stvorio zapanjujuće vizuelne efekte i izazvao zbunjenost uma. Doživjeli su stvari koje se čine nemogućim – hodanje po plafonu, mijenjanje veličine u odnosu na našu sjenu, vidjeli sebe u bezbroj varijacija u ogledalu i još mnogo toga.

Više

Školska sedmica u CineStaru

Školska sedmica u CineStaru

Učenici V-2 u pratnji učiteljice Nejre Popare uživali su u Školskoj sedmici u kinu CineStar gledajući crtani film “Nikica”.

Više

Posjeta kinu CineStar

Posjeta kinu CineStar

Učenici drugih razreda u pratnji učiteljica bili su u posjeti kinu CineStar . Imali su priliku uživati, zabaviti se i učiti kroz projekciju animiranog filma “Patrolne šape”.

Više

Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne

Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne

Dana 30. 10. 2023. godine učenici IX razreda u pratnji razrednih starješina Enise Balićevac i Taiba Hadžića, nastavnika Dževada Babića i Naide Poplate, te pedagogice Ajle Muharemović i bibliotekarke Enide Krehić posjetili su izložbu „Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne“. Posjeta je realizovana u organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS , Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja i Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. U prostorijama Galerije Collegium Artisticum su nas dočekali kustosi koji su razgovarali sa učenicima.

Više

Međusobnom saradnjom do uspjeha

Međusobnom saradnjom do uspjeha

U četvrtak, 26.10 2023.godine u prostorijama naše škole je održan 2.sastanak Tima za podršku za kolegice koje rade u drugom razredu iz Općine Stari Grad i Centar. Kolegice su razgovarale i razmijenile iskustva o realizaciji aktivnosti Kontrola ljutnje iz Vannastavnih i posebnih programa.

Više

Svjetski dan animiranog filma

Svjetski dan animiranog filma

Članovi Dramsko – recitatorske sekcije obilježili su sa svojom nastavnicom Aidom Hasović, Svjetski dan animiranog filma. Učenica, Ena Ćilimđić, napisala je priču o njegovom nastanku i razvoju.

Više

Zaštita psihofizičkog zdravlja učenika

Zaštita psihofizičkog zdravlja učenika

U okviru časova Odjeljenske zajednice, iz oblasti zaštite psihofizičkog zdravlja učenika i razvoja pozitivne slike o sebi u funkciji mentalnog zdravlja učenika, pedagogica Ajla Muharemović održala je radionice u VI-1, VII-2 i VIII-2 razredu. Učenici su istakli svoje vrline, sposobnosti i prepoznali ih kod svojih drugova iz razreda, te razmijenili mišljenja o situacijama u kojima su bili ponosni na sebe.

Više

POLICIJA U ZAJEDNICI

POLICIJA U ZAJEDNICI

Službenica Policijske uprave Stari Grad u četvrtak 19.10.2023. godine družila se sa učenicima prvog, drugog i trećeg razreda u našoj područnoj školi na Sedreniku . Tom prilikom učenicima je govorila o bezbjednosti djece u saobraćaju kao i o sigurnom korištenju interneta.

Više

20. OKTOBAR – SVJETSKI DAN JABUKE

20. OKTOBAR – SVJETSKI DAN JABUKE

Članovi Eko sekcije su upoznati sa značajem obilježavanja Svjetskog dana jabuke. Učenici su čitali tekst o važnosti jabuke. “Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!” najpoznatija je narodna poslovica koja govori o jabuci kao kraljici voća. Upravo se na današnji dan obilježava Svjetski dan jabuka. Sve je počelo još 1990. godine u Londonu s ciljem upoznavanja zdravstvenih kvaliteta jabuke i mnogobrojnih njezinih sorti. Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati, a s vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka u svijetu prihvatile brojne škole, restorani, organizacije ističući tako važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi. Da je ova voćka, bila ona slatka ili kisela, zelena, žuta ili crvena, bogata vitaminima i kalcijem danas su naučili naši učenici. Znaju oni nakon današnjeg dana da je jabuka voće koje u sebi sadrži i do 90% vode pa da zbog toga odlično osvježava i gasi žeđ. Poslije ove radionice učenici su naučili I neke zanimljivosti koje do sada nisu znali. Zanimljivosti o jabukama U kineskoj kulturi riječ za jabuku je ‘ping’ što je ujedno i riječ mir. To je razlog zašto su jabuke popularan poklon kad posjećujete nekoga u Kini. Postoji više od 8.000 raznih sorti jabuka! Masa najteže jabuke ubrane ikad je 1,45 kg. Nakon svih zanimljivosti učenici su zajedno izradili pano posvećen Svjetskom danu jabuke.

Više

SVJETSKI DAN HRANE – 16. OKTOBAR

SVJETSKI DAN HRANE – 16. OKTOBAR

Uz slogan „Iz gajbe zdravlje vreba,to je ono što nam treba“ članovi Eko sekcije obilježili su Svjetski dan hrane. Učenici su upoznati sa historijom obilježavanja Dana hrane. Svjetski dan hrane se svake godine obilježava 16.oktobra, na dan kada je 1945. godine u sklopu Ujedinjenih naroda (UN) osnovana Organizacija za prehranu i poljoprivredu. Ovaj dan se obilježava u više od 150 zemalja svijeta. U proslavi Dan hrane sudjeluju i brojne druge organizacije koje se bave sigurnošću hrane, smanjenjem gladi, konzumiranjem uravnotežene prehrane i zdravlja. Neke od uključenih organizacija su Svjetski program za hranu i Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede. Na taj dan širom svijeta – u više od 150 zemalja, organiziraju se brojne aktivnosti, koje uključuju predavanja, sajmove, poljoprivredne izložbe, konferencije , maratone, koncerte, izlaganja poljoprivrednih izuma, izložbe i predstave. Članovi Eko sekcije su pripremili zanimljivosti o hrani, zašto je hrana bitna, zašto je bitno da naša ishrana bude raznovrsna, kako izgledaju zdravi obroci. Također, članovi sekcije su izradili pano na kojem su nacrtali gajbu punu voća i povrća koje nam daje vitamine. Učenici su bojili, izrezivali, crtali na panou.

Više

Policija u zajednici – Bezbjednost djece u saobraćaju

Policija u zajednici – Bezbjednost djece u saobraćaju

Službenica Policijske uprave Stari Grad u srijedu, 18. 10. 2023. godine, družila se sa učenicima prvog i drugog razreda i tom prilikom im je govorila o bezbjednosti djece u saobraćaju. Učenici su kroz razgovor sa službenicom PU Stari Grad ponovili osnovna pravila bezbjednosti djece u saobraćaju.

Više

ZEZ – predavanje profesora Vedrana Zubića

ZEZ – predavanje profesora Vedrana Zubića

U utorak 17.10.2023. godine, učenici VIII i IX razreda, od kojih su većina članovi Geografsko-historijske sekcije, u pratnji nastavnika Hadžiabdić Narcisa i bibliotekarke Krehić Enide, posjetili su predavanje prof. Vedrana Zubića pod nazivom ZEZ, a u organizaciji Federalnog ministarstva. Predavanje je održano u Centru za kulturu u Jelića. Prije samog predavanja počastili su se u obližnjem restoranu.

Više

RADIONICA, OKTOBAR – MJESEC KNJIGE

RADIONICA, OKTOBAR – MJESEC KNJIGE

Dana 17.10. 2023. godine u školskoj biblioteci članovi Literarne sekcije od 3. do 5. razreda sa učiteljicom Samrom Biščević i bibliotekarkom Enidom Krehić obilježili su oktobar-mjesec knjige. Razgovarali su o značaju knjiga, čitanju, raznim izvorima znanja, informacijama, kao i bibliotekama. Kreirali su čestitke pod nazivom “Pohvala knjizi”. Nakon toga su pisali literarni rad na temu: “Zahvalan sam za…”??

Više

Svjetski dan hrane

Svjetski dan hrane

Svake godine 16. oktobar obilježava se kao Svjetski dan hrane. Svjesni činjenice koliko je zdrava prehrana važna za zdrav rast i razvoj svakog djeteta posebnu pažnju smo posvetili ovoj temi u produženom boravku naše škole. Naši najmlađi učenici naučili su koja hrana je zdrava, a koja ne, izradili svog Zdravka i Nezdravka, te im pridružili odgovarajuće namirnice. Stariji učenici prisjetili su se važnosti zdrave ishrane, upoznali sa hranjivim (nutritivnim) vrijednostima hrane te to predstavili kroz semafor hrane. Sve aktivnosti sa učenicima provele su čiteljice Ajla Bogilović i Ajla Krmdžić.

Više

Dan mentalnog zdravlja – 10. oktobar

Dan mentalnog zdravlja – 10. oktobar

Nastavnica Edisa Bajramović je sa učenicima 7-3 u okviru odjeljenske zajednice obilježila Dan mentalnog zdravlja. Učenici su kroz istraživački rad saznali nove informacije o važnosti mentalnog zdravlja. Razgovarali su o tehnikama podizanja i jačanja samopouzdanja kao i važnosti ljubaznosti i međusobnog uvažavanja.

Više

Nastava u prirodi – izletište Barice

Nastava u prirodi – izletište Barice

Danas su učenici naše područne škole na Sedreniku održali nastavu u prirodi ostvarujući ishode učenja iz svih nastavnih područja. Djeca su, zajedno sa svojim učiteljicama, laganom šetnjom prešla nevjerovatnih 11 km do lokalnog izletišta Barice i nazad. Usput smo razgovarali o pojavama i procesima koji se dešavaju u prirodi u jesen. Naučili smo koje su oznake koje prate planinari, vidjeli mnoge domaće životinje i biljke koje inače na našim livadama možemo vidjeti samo u proljeće. Djeca su uživala u čistom zraku i prelijepom jesenjem danu. Skupili su mnoge biljke, stariji razredi za herbar, a mlađi za časove Likovne kulture i Moje okoline. Osvrnuli smo se na ishode vezane za životne zajednice i sve to povezali sa lancem ishrane u prirodi.

Više

Nastava u prirodi – Igman

Nastava u prirodi – Igman

Dana 12. 10. 2023. godine učenici drugih i trećih razreda nastavu su realizovali na Igmanu. Iskoristili su obilje sunca i čistog zraka kako bi se zajedno zabavili, družili se i učili.

Više

Škola planinarstva

Škola planinarstva

U organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS i JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, započela je “Škola planinarstva”. Dana 11. 10. 2023. učenici sedmih razreda naše škole, su u pratnji nastavnika Dževada Babića, Nedine Bećirević, Edise Bajramović, Amre Karić i pripravnice Naide Poplate, planinarili na našu prelijepu planinu Bjelašnicu.

Više

OKTOBAR-MJESEC KNJIGE

OKTOBAR-MJESEC KNJIGE

Dana 11. 10. 2023. godine učenici IX razreda u pratnji razrednih starješina Enise Balićevac i Taiba Hadžića, nastavnica Branke Popović i Emine Muminović, te pedagogice Ajle Muharemović i bibliotekarke Enide Krehić posjetili su oktobarski sajam knjiga na Trgu djece Sarajeva u sklopu obilježavanja oktobra-mjeseca knjige. Razgovarali smo sa bosanskohercegovačkim književnikom i urednikom izdavačke kuće “Zalihica” Almirom Zalihićem, kao i predstavnicima drugih izdavačkih kuća koje izlažu i prodaju knjige. Učenici su kupili knjige za svoje kućne biblioteke, a u školi će se najviše obradovati naši najmlađi korisnici jer su nabavljeni novi naslovi-slikovnice.

Više

Međunarodni dan djevojčica – 11. oktobar

Međunarodni dan djevojčica – 11. oktobar

Međunarodni dan djevojčica obilježava se danas širom svijeta. Proglasila ga je Generalna skupština UN-a 2011. godine s ciljem da se podigne svijest o pravima djevojčica koja su u nekim zemljama itekako ugrožena. U našoj školi, Međunarodni dan djevojčica obilježili su učenici V-3 sa svojom nastavnicom informatike Zerinom Paljanin.

Više

Učešće u edukativno – zabavnom programu NuM 2023

Učešće u edukativno – zabavnom programu NuM 2023

U okviru programa NuM 2023 učenice VIII-1 Uma Mašić i Ajna Rožajac su sa nastavnicom Građanskog obrazovanja/Demokratije i ljudskih prava, Elvedinom Ličanik, učestvovale u programu “Noć u muzeju 2023”. Manifestacija je organizovana u Livnu gdje su mogli vidjeti i bogat kulturno historijski program. Program je finansiran od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Više

Svjetski dan pošte

Svjetski dan pošte

Dana 9.10. 2023. godine u produženom boravku organizovana je kreativna radionica povodom Svjetskog dana pošte. Tom prilikom učenici su se podsjetili na pravila pisanja i slanja pisama, izrade koverata, a najmlađi su ilustracijom prikazali kako oni zamišljaju jedan poštarov dan. Radionicu su realizirale učiteljice Ajla Bogilović i Ajla Krmdžić.

Više

Dječija nedjelja

Dječija nedjelja

Tokom protekle sedmice obilježili smo Dječiju nedjelju. Posvetili smo toj veoma važnoj sedmici brojne redovne časove, ali i vannastavne aktivnosti. Pripremili smo radionice na temu dječijih prava, posjetili muzeje, parkove i spomen obilježja. Napravili smo tematske izložbe radova . Govorili smo i o moći djece kroz poeziju. Bogatstvom sadržaja dali smo na značaju ovoj nedjelji jer o djeci i njihovim pravima nikada nije previše govoriti.

Više

Posjeta muzeju “Život u Sarajevu pod opsadom 1992-1996.“

Posjeta muzeju “Život u Sarajevu pod opsadom 1992-1996.“

U srijedu, 4.10.2023. godine, članovi Geografsko-historijske sekcije u pratnji nastavnika Hadžiabdić Narcisa posjetili su muzej Život u Sarajevu pod opsadom 1992-1996. Nakon toga obišli su mjesto najvećeg masakra nad nevinim civilima u Sarajevu, pijacu Markale, te odali počast i proučili El-Fatihu. Na kraju su se počastili slanim baščaršijskim specijalitetima.

Više

Svjetski dan učitelja

Svjetski dan učitelja

Brojnim i raznovrsnim aktivnostima obilježili smo Svjetski dan učitelja i ukazali na veoma važnu ulogu učitelja, nastavnika i profesora u životu svakog učenika, ali i u razvoju kompletnog društva. Učenici prvog razreda otišli su u prvu šetnju sa učiteljicama. Kroz diskusiju, učenici petog razreda obradili su temu Zašto su učitelji važni . U ostalim odjeljenjima razgovarali smo o nastavničkoj profesiji, pisali smo literarne radove i crtali crteže posvećene učiteljima i nastavnicima.

Više

Školski čas lektire kao uvertira u “Oktobar – mjesec knjige”

Školski čas lektire kao uvertira u “Oktobar – mjesec knjige”

Oktobar je mjesec knjige, pa u duhu s tim učenici 6-1, 6-2, 7-1 i 7-2 su na časovima Bosanskog jezika i književnosti, uživali u djelima Branka Ćopića, Džemaludina Latića, Oskara Vajlda i Petra Kočića. Istražujući o ovim književnim velikanima i njihovim djelima Orlovi rano lete, Srebrena česma, Sretni kraljević i Jazavac pred sudom/Vukov gaj radili su plakate, prezentacije, primjenjivali tehniku šest šešira i igrali kvizove.

Više

Svjetski dan zaštite životinja

Svjetski dan zaštite životinja

U okviru nastavne jedinice Biljni i životinjski svijet djelo je Božije, na času Islamske vjeronauke obilježili smo Svjetski dan zaštite životinja. Posebno zadovoljstvo i radost pričinila nam je naša draga Elif predstavivši nam svog ljubimca Karabaša. Čas je realizirala nastavnica Ešrefa Fakić.

Više

SVJETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTINJA

SVJETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTINJA

U školskoj biblioteci je obilježen 4. oktobar, Svjetski dan zaštite životinja. Učenice VI razreda Nur Bečić i Emina Hantalašević su ukazale na značaj ovog datuma, a poručile su svima da trebamo biti humani prema životinjama, te da im pomažemo ukoliko su povrijeđene.

Više

Čas lektire u VII-3 I VII-1

Čas lektire u VII-3 I VII-1

Učenici VII -3 i VIII -1 odjeljenja su na kreativan način sa svojom nastavnicom Aidom Hasović obrađivali lektire “Gromovo đule” i “Leteći razred”. Skupa su rješavali kvizove, pravili panoe ili pizza lektiru, ali i novine. Učenici VIII -1 odjeljenja su bili veoma vrijedni, pa su nagrađivali jedni druge picom i bombonama.

Više

“Tegla uspomena s raspusta” – ljetni projekat učenika trećih razreda

“Tegla uspomena s raspusta” – ljetni projekat učenika trećih razreda

Učenici trećih razreda realizirali su projekat “Tegla uspomena sa raspusta”. Jedan od ciljeva ovog projekta bio je razvijanje vještina javnog nastupa i izlaganja. Svaki učenik je samostalno prezentirao svoj rad na kojem je radio tokom raspusta i na taj način razvijao svoje govorničke i prezentacijske sposobnosti. Sjaj u očima i sačuvane uspomene svakog učenika dovaoljan su razlog za rad na ovakvim i sličnim projektima.

Više

Evropski dan bez automobila

Evropski dan bez automobila

Evropski dan bez automobila tradicionalno se obilježava 22. septembra. Cilj je skrenuti pažnju na to da su vozila veliki zagađivači okoline i upoznati mlade ljude sa zdravijim alternativama. Jedna od alternativa je i pješačenje te su tim povodom učenici trećih razreda u pratnji učiteljica Samre Biščević, Dženete Brajanac i asistentice Dunje Gračanin pješačili do parka na Darivi.Uživali su u prirodi,igri, lijepom danu i druženju.

Više

Posjeta fabrici Ga – Me – Ha

Posjeta fabrici Ga – Me – Ha

U pratnji učiteljice Samre Biščević i asistentice Dunje Gračanin učenici 3-1 su posjetili fabriku Ga – Me – Ha. Tokom posjete učenici su se upoznali sa procesom proizvodnje od sirovina do gotovih proizvoda. Ljubazni domaćini su se potrudili da odgovore na sva pitanja u vezi sa organizacijom rada fabrike kao i o načinima proizvodnje pojedinih proizvoda. Zahvaljujemo se domaćinima na strpljenju, gostoprimstvu i slatkim poklonima za naše učenike.

Više

Izlet na Trebević učenika 4-1 i 4-2

Izlet na Trebević učenika 4-1 i 4-2

Učenici 4-1 i 4-2 su u pratnji učiteljica Elvire Borić i Aide Dajanović ,asistentice Ajle Ćatić te nastavnice Tjelesnog odgoja Naide Poplate posjetili Trebević. Uživali su u čistom zraku ,vožnji žičarom, druženju i igri.??? 0362w

Više

EKSKURZIJA IX RAZREDA

EKSKURZIJA IX RAZREDA

Učenici devetih razreda proveli su četiri nezaboravna dana na ekskurziji u pratnji nastavnice Enise Balićevac i nastavnika Dževada Babića i Taiba Hadžića. Tokom putovanja posjetili su brojne kulturno historijske spomenike i uživali u prirodnim ljepotama naše domovine. Uživali su u znamenitostima Travnika, Sanskog Mosta, Bosanske Krupe, Bihaća, Cazina, Bužima i Jajca. Bila je ovo izvrsna prilika za druženje i učenje na zabavan i zanimljiv način.

Više

Međunarodni dan pismenosti

Međunarodni dan pismenosti

Osmi septembar je Međunarodni dan pismenosti. U našoj školi smo ga obilježili s naglaskom na važnost znanja. Svjesni smo da nije dovoljno samo znati čitati i pisati. Važno nam je funkcionalno znanje naših učenika. Koristimo svaku priliku da što više naučimo i da naučeno primijenimo. ?

Više

Prijem prvačića

Prijem prvačića

Danas smo svečano dočekali još jednu generaciju prvačića. Pjesmom, plesom i lijepim riječima poželjeli smo im dobrodošlicu. Zahvaljujemo se Općini Stari Grad na poklonima koje smo uručili našim novim đacima. Učenicima, roditeljima, nastavnicima i ostalom školskom osoblju želimo sretan novi početak.

Više

POZIV ZA UPIS DJECE U PRVI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE ZA ŠKOLSKU 2023/2024.GODINU

POZIV ZA UPIS DJECE U PRVI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE ZA ŠKOLSKU 2023/2024.GODINU

Broj: 1130/23Sarajevo: 14.8.2023. godine Na osnovu člana 57. stav (1) Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo(„Službene novine Kantona Sarajevo“ br: 23/17, 33/17, 30/19, 34/20, 33/21), direktorica Javneustanove Osnovna škola „Mula Mustafa Bašeskija” Sarajevo, objavljuje P O Z I VZA UPIS DJECE U PRVI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE ZA ŠKOLSKU 2023/2024.GODINU I Upis djece u I razred osnovne škole vršit će se u mjesecu AUGUSTU, do 31.8.2023. godine. II(Način upisa) U prvi razred školske 2023/2024. godine će se upisati djeca koja do 1.3.2023. godine imajunavršenih 5 i po godina života. Škola može omogućiti upis i djetetu mlađem od utvrđene starosne dobi za početak obaveznogodgoja i obrazovanja, uz pismeni zahtjev roditelja/staratelja djeteta i ako škola, nakon što razmotripreporuke Komisije za upis učenika u prvi razred, te smatra da je to u najboljem interesu djeteta. Upis djeteta mlađeg od utvrđene starosne dobi može se izvršiti samo ako dijete do krajakalendarske godine puni šest godina života. Dokumentacija potrebna za upis U predškolskoj ustanovi koju dijete pohađa (djeca u cjelovitom razvojnom programu pred polazaku školu), roditelj/staratelj djeteta može preuzeti sljedeće dokumente: Obrazac prijave za upis djeteta u prvi razred osnovne škole za školsku 2023/2024. godinu, Uvjerenje o pohađanju obaveznog programa za djecu u godini pred polazak u školu. Ostala dokumentacija Osim obrasca prijave i Uvjerenja o pohađanju obaveznog programa za djecu u godini pred polazak u školu, roditelji su dužni pribaviti i sljedeću dokumentaciju za dijete: Izvod iz matične knjige rođenih (original ili ovjerena kopija); Ljekarsko uvjerenje o psihofizičkom stanju djeteta za upis u školu i zdravstvenom statusu s opisom poteškoća ( u Domu zdravlja gdje dijete ima otvoren karton) ; CIPS prijava boravka djeteta, kao dokaz o pripadnosti školskom području . III(Predaja dokumetacije) Dokumentaciju iz tačake II roditelji/staratelji dostavljaju skeniranu ili fotografisanu na e-mail [email protected]/staratelji koji ne koriste e-mail, dokumentaciju iz tačke II mogu dotaviti lično u prostorije Škole ( u ulici Logavina 52, Sarajevo). IV(Testiranje djeteta) JU OŠ „Mula Mustafa Bašeskija” Sarajevo će nakon zaprimanja dokumentacije, roditelja/starateljainformisati telefonskim putem ili putem e-maila o terminu testiranja djeteta. Roditelji/staratelji će prilikom testiranja djeteta u školu predati originalnu dokumentaciju iz tačke II. V(Školsko područje) Školsko područje Javne ustanove Osnovna škola „Mula Mustafa Bašeskija“ obuhvata sljedeće ulice:Safvet bega Bašagića, Potok, Nerkesijina, Medrese, Ulomljenica, Hamida Svrze, Hercina, Alije Nametka, Mihrivode, Vareška, Ticina, Pirin brijeg, Fadil paše Šerifovića, Ispod Budakovića, Logavina, Josipa Štadlera, Hrgića, Ćemerlina, Muse Ćazima Ćatića, Potoklinica, Glođina, Kečina, Sagrdžije, Toromanova, Adžemovića, Sunulah efendije, Braće Eškenazi, Golobrdica, Alije Đerzeleza, Čadordžina, Sagrdžije čikma, Halim hodžina, Vrbanjuša, Budakovića čikma, Karpuzova, Dženetića čikma, Mehmed paše Sokolovića, Mula Mustafe Bašeskije, Niže banje, Pehlivanuša, Petrakijina, Štrosmajerova, Gajev trg, Tekija čikma, Todora Švakića, Trg Baščaršije, Trg fra Grge Martića, Velika avlija, Vladislava Skarića, Hadžidamjanova, Hadžiristića, Jaroslava Černija, Jelića, Koturova, Kračule, Mula Mustafe Bašeskije, Prote Bakovića, Saliha Hadžihuseinovića, Muvekita, Sarači, Baščaršija, Besarina čikma, Bijelina čikma, Đulagina čikma, Edhema Mulabdića, Ekmića čikma, Cvjetna (dio ulice), Brdovita, Skendera Kulenovića, Kriva, Sedrenik mali, Alije Nametka (dio ulice), Rogina (dio ulice), Sedrenik (dio ulice). U sastavu Škole je područna škola na Sedreniku kojoj prema istoj Odluci pripadaju sljedeće ulice: Ramića banja, Alije Nametka, Osmana Nakaša, Sedrenik, Sedrenik mali, Cvjetna, Rogina (dio ulice), Brdovita, Kriva, Barice, Alije Nametka (dio ulice) i Grličića brdo. U skladu sa članom 54. stav (6) Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, po zahtjevu roditelja, Škola može upisati i učenike koji ne pripadaju navedenom školskom području u skladu sa raspoloživim prostornim i kadrovskim kapacitetima uz obavezu poštivanja Pedagoških standarda i normativa za osnovnu školu (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj 30/18, 9/22, 29/22). Sve dodatne informacije možete dobiti na kontakt telefon 033/ 238 151 i 033/ 272 261 ili e-mail [email protected] Direktor školeEmina Mujan

Više

Obavijest – udžbenici

Obavijest – udžbenici

Obavještavaju se roditelji da će svi učenici od I do IX razreda dobiti besplatne udžbenike u školskoj 2023/2024. godini. Udžbenici od I do IV razreda su novi i ostaju u trajnom vlasništvu roditelja, a od V do IX razreda su već korišteni, te se na kraju školske godine vraćaju u školsku biblioteku. O preuzimanju udžbenika roditelji će biti blagovremeno obaviješteni. Uprava škole

Više

Svečani ispraćaj maturanata

Svečani ispraćaj maturanata

U organizaciji Općine Stari Grad Sarajevo danas je održan defile maturanata ulicama Starog Grada.Nakon defilea upriličena je svečana akademija u Domu Armije BiH tokom koje je učenicima sa odličnim uspjehom i vladanjem tokom cijelog školovanja organizovana dodjela općinskih plaketa. Čestitamo maturantima! Zahvaljujemo se Općini Stari Grad na organizaciji ovog događaja!

Više

Učenici VIII razreda u šetnji sa razrednicama

Učenici VIII razreda u šetnji sa razrednicama

Učenici osmih razreda su u pratnji razrednica Enise Balićevac i Lamije Borovine, te nastavnica Vedrane Džindo i Anite Suše posljednji dan nastavne godine proveli u opuštenoj atmosferi i šetnji gradom.Počastili su se specijalitetima poznate ćevabdžinice Željo i uživali u druženju.

Više

Učenici 6-3 u šetnji sa razrednicom

Učenici 6-3 u šetnji sa razrednicom

Učenici 6-3 proveli su zadnji čas nastavne godine u šetnji sa razrednicom .Nakon mnogo rada tokom cijele godine zaslužili su malo opuštanja.

Više

Treći razredi u posjeti ZOO “Bambi” Hrasnica

Treći razredi u posjeti ZOO “Bambi” Hrasnica

Učenici trećih razreda iz područne škole Sedrenik posjetili su Zoo Bambi u Hrasnici i tako obilježili kraj nastavne godine.Uživali su igri i zabavi a u isto vrijeme i naučili mnogo zanimljivosti o životinjama.????????

Više

Izlet učenika šestih razreda na Trebević

Izlet učenika šestih razreda na Trebević

Učenici šestih razreda posjetili su Trebević. Provozali su se žičarom, jednim od simbola grada Sarajeva. Uživali su u ljepotama naše olimpijske ljepotice.???

Više

Ispraćaj generacije 2014-2023

Ispraćaj generacije 2014-2023

Ispratili smo još jednu generaciju maturanata. Proslavili su maturu i krenuli u nove izazove. Čestitamo im i želimo puno sreće u daljem školovanju.

Više

Obilazak vjerskih objekata – VIII-1

Obilazak vjerskih objekata – VIII-1

Učenici VIII-1 su u pratnji nastavnice Ešrefe Fakić i razrednice Enise Balićevac posljednji čas Vjeronauke u ovoj školskoj godini proveli u obilasku vjerskih objekata. Posjetili su Sabornu crkvu, Katedralu Srca Isusova i Begovu džamiju, a sve sa ciljem proširivanja znanja te promocije suživota i tolerancije.

Više

Učenici petih razreda posjetili su Centar “Safet Zajko”

Učenici petih razreda posjetili su Centar “Safet Zajko”

Učenici petih razreda posjetili su Centar “Safet Zajko “.Uživali su u druženju i sportskim igrama.

Više

Projekat “Inkluzija kroz kulturu i sport”

Projekat “Inkluzija kroz kulturu i sport”

U okviru projekta “Inkluzija kroz kulturu i sport” učenici trećih razreda učestvovali su u edukativnim radionicama na kojima su mnogo naučili o načinu i organizaciji života slijepih i slabovidnih osoba.Projekat već duži niz godina koordinira Općina Stari Grad i mi veoma rado učestvujemo u njemu.

Više

Posjeta džematu Vrbanjuša

Posjeta džematu Vrbanjuša

Danas, 08. juna 2023. godine, grupa učenika i učenica iz naše škole zajedno sa nastavnicom islamske vjeronauke, Ešrefom Fakić i učiteljem Šabanom Klempićem, posjetili su džemat Vrbanjuša. Učenike je dočekao i primio imam džamije Sedin-ef.Trako. Tom prilikom, Sedin-ef. je izrazio dobrodošlicu učenicima i zahvalio se nastavnici Ešrefi i učitelju Šabanu, koji su odlučili da ih posjete i da se upoznaju sa radom džemata. Nakon lijepog i interaktivnog druženja, nastavili su druženje uz slatkiše i osvježenje u haremu džamije. Učenicima su podijelili i određene nagrade. Zahvaljujemo se našim domaćinima, te se radujemo narednim susretima.

Više

Kraj nastave za prve razrede

Kraj nastave za prve razrede

Naši učenici prvi razred polako privode kraju. Bili su baš vrijedni ove godine. Sada je vrijeme za odmor i druženje, ali i zdravu ishranu. Želimo im ugodan raspust, puno igre i radosti. ?

Više

Posjeta drugih razreda ZOO “Bambi” Hrasnica

Posjeta drugih razreda ZOO “Bambi” Hrasnica

Učenici drugih razreda posjetili su Zoo “Bambi”. Upoznali su se sa brojnim zanimljivostima iz životinjskog svijeta. Uživali su u igri i ugodnom ambijentu. Zahvaljujemo se ljubaznom osoblju na strpljenju i gostoprimstvu. ???????????

Više

Posjetili smo ratni muzej “Tunel spasa”

Posjetili smo ratni muzej “Tunel spasa”

Učenici osmih i devetih razreda posjetili su ratni muzej “Tunel spasa”. Tom prilikom prisustvovali su času historije i saznali kakvu je ogromnu ulogu imao ovaj tunel tokom opsade Sarajeva.

Više

“Naše nebo izvrsnosti”

“Naše nebo izvrsnosti”

Na održanoj manifestaciji “Naše nebo izvrsnosti” prisustvovale su naše učenice koje su na Kantonalnim takmičenjima osvojile prva tri mjesta. O našim izvrsnim učenicama i njihovim učiteljicama i nastavnici smo već govorili ali evo još jedne prilike da im od srca čestitamo na postignutom uspjehu.???

Više

“Škola u prirodi” za IV razrede- Blagaj

“Škola u prirodi” za IV razrede- Blagaj

Prema Nastavnom planu i programu u četvrtom razredu realizujemo Školu u prirodi. Ovogodišnja destinacija je bio Blagaj i hotel “Ada”. Pored Blagaja i svih njegovih ljepota učenici su imali priliku posjetiti: Konjic, Jablanicu, Hutovo blato i Mostar. Proveli su tri izuzetno zanimljiva dana u učenju, igri, druženju i zabavi.

Više

Posjeta prvih razreda ZOO Centru “Bambi” Hrasnica

Posjeta prvih razreda ZOO Centru “Bambi” Hrasnica

Naši najmlađi učenici prvi razred polako privode kraju. Bili su baš vrijedni ove godine. Sada je vrijeme za odmor i druženje, koji smo proveli u prelijepom ambijentu ZOO Centra “Bambi” Hrasnica. ? Ovaj prelijepi dan smo iskoristili na najbolji način, te smo se družili sa životinjama i naučili nešto novo o njima! ??????????? https://youtu.be/COsyOescuVQ

Više

Školski izlet VII razreda u Pionirskoj dolini

Školski izlet VII razreda u Pionirskoj dolini

Odjeljenja sedmih razreda su u pratnji razrednika Fakić Ešrefe i Hadžiabdić Narcisa kao i nastavnika Dupovac Irfana, školski izlet proveli u Pionirskoj dolini. Prenosimo dio atmosfere. ???

Više

Posjeta Fakultetu islamskih nauka UNSA

Posjeta Fakultetu islamskih nauka UNSA

Grupa učenika i učenica naše škole je u pratnji nastavnice vjeronauke Ešrefe Fakić i asistenta Šabana Klempića, posjetila Fakultet islamskih nauka UNSA. Družili su se sa studentima III i IV godine i njihovim predavačima, prof.dr. Dinom Sijamhodžić- Nadarević i višim asistentom Ahmedom Ćolićem, MA. Posjeta je upriličena kao rezultat višegodišnje saradnje škole i FIN-a. Nakon kraćeg obilaska , razgovora i druženja u amfiteatru, posebno iznenađenje i radost za učenike bio je veseli čas koji su im studenti priredili u atriju fakulteta. Zahvaljujemo se studentima i profesorima na ljubaznosti i izuzetnom gostoprimstvu.

Više

Čas iz Historije ˝GENOCID U SREBRENICI˝

Čas iz Historije ˝GENOCID U SREBRENICI˝

U utorak 30.5.2023. godine održan je ogledni čas iz Historije a pripremio ga je i vodio nastavnik Narcis Hadžiabdić i IX razredi. Tema časa bila je ˝GENOCID U SREBRENICI˝. Bolna i emotivno ˝teška˝ tema je dočarana učenicima i gostima na jedan drugačiji način, kroz umjetnički performans. Času su prisustvovali: predstavnica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo Azerina Muminović, direktorica škole, pedagogica škole kao i mnogobrojne kolege.Prenosimo dio atmosfere.

Više

Kantonalno takmičenje iz Bosanskog jezika i književnosti za razrednu nastavu

Kantonalno takmičenje iz Bosanskog jezika i književnosti za razrednu nastavu

Na Kantonalnom takmičenju iz Bosanskog jezika i književnosti za razrednu nastavu, naše učenice postigle su izuzetne rezultate. Sara Ljušaj 4-1 PRVO MJESTOUčiteljica : Rasiha Bučo Ajna Ibrahimović 3-2 TREĆE MJESTOUčiteljica : Aida Dajanović Nadža Ćurovac 5-2 ŠESNAESTO MJESTOUčiteljica : Jasmina Karasalihović Čestitamo talentovanim učenicama i učiteljicama koje su ih pripremale. ??

Više

Druženje sa najuspješnijim učenicima

Druženje sa najuspješnijim učenicima

Željeli smo još jednom naglasiti važnost truda i rada i dati na značaju onima koji su nagrađeni i pohvaljeni za izvrsne rezultate. Organizovali smo druženje najuspješnijih učenika sa direktoricom. Tokom druženja direktorica im je još jednom čestitala na uspjehu i zahvalila se u ime škole što nas tako kvalitetno predstavljaju.

Više

Treći dan “Škole planinarstva”- Trebević

Treći dan “Škole planinarstva”- Trebević

U organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS uz koordinaciju JU “Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo” dana 22.5.2023. realizovan je treći, posljednji za ovu školsku godinu, planinarski pohod na Trebević. Škola planinarstva planirana je u sedmom razredu, te su u skladu s tim učenici sedmih razreda u pratnji nastavnika Dževada Babića kroz tri pohoda prošli malu školu planinarstva i imali priliku da nauče osnovne planinarske korake i steknu znanja vezana za boravak na planinama.???

Više

Kurikularna reforma

Kurikularna reforma

Školu su danas posjetile gospođe iz Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, Hatidža Šaljić i Lejla Halkić. Ovom prilikom razgovarali smo i razmjenjivali iskustva u provođenju kurikularne reforme. Zahvaljujemo se na posjeti i prilici da postavimo pitanja, dobijemo korisne savjete ali i da podijelimo dragocjena iskustva iz naših učionica koja smo stekli tokom ove školske godine.

Više

Učili smo o životinjama I-3

Učili smo o životinjama I-3

Tokom ovog mjeseca prvačići su učili o životinjama. Na kraju su sve ponovili kroz zanimljive cjelodnevne aktivnosti. Pisali su, igrali se, pjevali, pogađali, ali i uživali u proizvodima koje dobijemo zahvaljujući domaćim životinjama. Učiteljica: Dalila Trgo I-3

Više

PROSLAVA 103. ROĐENDANA NAŠE ŠKOLE

PROSLAVA 103. ROĐENDANA NAŠE ŠKOLE

Proslavlili smo 103. rođendan naše škole. Pjesmom, igrom, plesom, glumom i lijepom rječju poželjeli smo joj da još dugo postoji. Nagradili smo i pohvalili najuspješnije učenike. Ove školske godine veliki broj učenika zaslužio je pohvale za rad, trud, znanje i ponašanje. Na to smo posebno ponosni. Družili smo se našim penzionerima. Drago nam je što se rado odazovu našem pozivu.Zahvaljujemo se roditeljima i svim prijateljima škole što su sa nama podijelili ove trenutke radosti.

Više

CRVENKAPICA NA ENGLESKOM

CRVENKAPICA NA ENGLESKOM

Umjesto klasičnog razgovora o priči, učenici petog razreda su se odlučili za nešto drugačije – predstavu!Svaki učenik je dobio priliku da odabere svoj omiljeni lik iz priče i tumači ga kroz glumu.Ova interaktivna metoda učenja bila je izvrsna prilika da učenici kroz zabavu i igru bolje razumiju i zapamte priču, a također su stekli i vještine u glumi i izražavanju.Nastavnica : Amra Karić https://youtu.be/s1cUwcwl7wg

Više

Posjeta VI-1 i VI-3 razreda Muzeju optičkih iluzija

Posjeta VI-1 i VI-3 razreda Muzeju optičkih iluzija

Danas su razredi VI-1 i VI-3 posjetili Muzej optičkih iluzija u pratnji razrednica Edise Bajramovic i Amre Karic. Ova interaktivna izložba omogućila je našim učenicima da istraže razne optičke iluzije te da se upoznaju sa načinom na koji naš mozak obrađuje vizuelne informacije. Sigurni smo da su naši učenici uživali u posjeti i stekli znanja koja će im biti korisna u budućnosti.

Više

Učenici V-3 razreda u Pionirskoj dolini

Učenici V-3 razreda u Pionirskoj dolini

Učenici V-3 razreda posjetili su Pionirsku dolinu i uživali u druženju!

Više

Kantonalno takmičenje iz Historije

Kantonalno takmičenje iz Historije

Ekipa naše škole, kao prvoplasirana na Općinskom takmičenju uzela je učešće i na Kantonalnom takmičenju iz Historije, te od ukupno 64 škole na nivou Kantona zauzela 9. mjesto. Čestitamo učenicima i nastavniku Narcisu Hadžiabdiću!

Više

Igre bez granica – Sedrenik

Igre bez granica – Sedrenik

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA PORODICEIgre bez granicaOBJEKAT : Sedrenik https://youtu.be/xYLyhn1EE0s

Više

Izložba likovnih radova

Izložba likovnih radova

IZLOŽBA RADOVA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA PORODICEOBJEKAT : Sedrenik

Više

Priredba povodom obilježavanja Međunarodnog dana porodice – Sedrenik

Priredba povodom obilježavanja Međunarodnog dana porodice – Sedrenik

Priredba povodom obilježavanja Međunarodnog dana porodiceOBJEKAT : Sedrenik

Više

Izložba radova posvećenih porodici

Izložba radova posvećenih porodici

IZLOŽBA RADOVA POSVEĆENIH PORODICI OBJEKAT : Logavina

Više

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA PORODICE

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA PORODICE

Porodica i porodične vrijednosti su jedna od važnijih oblasti kojima se škola bavi kroz sve nastavne i vannastavne sadržaje. Danas smo više nego ikada svjesni da se zdravoj i funkcionalnoj porodici mora svaki dan davati na značaju. Ove godine pripremili smo cijeli program obilježavanja Dana porodice. Organizovali smo izložbu likovnih i literarnih radova posvećenih porodici. Najuspješnije radove smo nagradili na prigodnoj svečanosti . Nagrađeni učenici su: Ali Meco Berina Salihagić Lamija Hadžiagić i Fatima Malagić. Organizovali smo Igre bez granica u kojima su učestvovali učenici i roditelji. Potrudili smo se da ovaj dan bude dan smijeha i radosti . Zahvaljujemo se roditeljima koji su učestvovali u igrama i na taj način pomogli u organizaciji ovog događaja. https://youtu.be/g62bNLaBhKo

Više

Posjeta projekciji filma “Cvrčak i Mravica”

Posjeta projekciji filma “Cvrčak i Mravica”

Učenici prvih i drugih razreda posjetili su kino CineStar i uživali u animiranom filmu “Cvrčak i Mravica”.

Više

Sajam srednjih škola

Sajam srednjih škola

Učenici devetih razreda su u pratnji razrednica i pedagogice posjetili Sajam srednjih škola. Bila je to izvrsna prilika da se detaljnije upoznaju sa srednjim školama u Kantonu Sarajevo i nastavnim programima koji ih tamo očekuju.

Više

Priprema zdravih obroka i zdrave piramide ishrane

Priprema zdravih obroka i zdrave piramide ishrane

U odjeljenju 6-2 nastavnica Edina Čomor uspješno je realizovala čas Biologije po ishodima učenja na temu”Priprema zdravih obroka i zdrave piramide ishrane”. Učenici su na kreativan i zanimljiv način shvatili koliko je zdrava i uravnotežena ishrana bitna za pravilan rast i razvoj.

Više

Dodjela nagrada – Festival dječije umjetnosti FEDU

Dodjela nagrada – Festival dječije umjetnosti FEDU

Čestitamo našoj Zehri Šeko na osvojenoj trećoj nagradi za najbolje mlado spisateljsko pero.

Više

Obilježavanje Dana Kantona Sarajevo

Obilježavanje Dana Kantona Sarajevo

Povodom obilježavanja Dana Kantona Sarajevo održana je promocija Infografike “Trinaest dobitnica odlikovanja Zlatni ljiljan ” i Grafičke novele i Zbornika radova Heroine Bosne i Hercegovine. Članovi Historijske sekcije prisustvovali su promociji i tom prilikom preuzeli primjerak infografike za našu školu.

Više

Kantonalno takmičenje iz Bosanskog jezika i književnosti

Kantonalno takmičenje iz Bosanskog jezika i književnosti

U „Prvoj osnovnoj školi“ na Ilidži održano je Kantonalno takmičenje iz Bosanskog jezika i književnosti, Hrvatskog jezika i književnosti, Srpskog jezika i književnosti. Učestvovale su 64 osnovne škole Kantona Sarajevo.Našu školu predstavljale su Ajna Rožajac koja je zauzela petnaesto mjesto i Belma Hantalašević koja je zauzela osamnaesto mjesto. Čestitamo našim učenicama i nastavnici Enisi Balićevac na uloženom trudu.

Više

Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva

Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva

Učenici petih razreda sa učiteljicama su prisustvovali obilježavanju Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva.

Više

GLASAJTE I PODRŽITE NAŠE UČENIKE IZ PRODUŽENOG BORAVKA!

GLASAJTE I PODRŽITE NAŠE UČENIKE IZ PRODUŽENOG BORAVKA!

Dragi učenici, roditelji, nastavnici, zahvaljujem se učenicima u produženom boravku i njihovim učiteljicama na kreativnim idejama koje su dostavili na ovogodišnju temu projekta „U zdravoj školi zdrava djeca“ pod nazivom „ReciKreiramo Danas za bolje sutra” u organizaciji Vienna osiguranja VIG. Kliknite na link https://vienna.notifikacija.com/glasanje i dajte glas za naše kreativce. Glasati možete do 10.05.2023. godine, a nakon čega će biti proglašeno 5 finalista sa najvećim brojem glasova koji će svoje kreacije prezentirati na modnoj reviji u Sarajevu! Sada ste vi ? na redu! GLASAJTE I PODRŽITE NAŠE UČENIKE IZ PRODUŽENOG BORAVKA OŠ “MULA MUSTAFA BAŠESKIJA”!

Više

Radionice za učenike V, VI i VII razreda

Radionice za učenike V, VI i VII razreda

U proteklom periodu održane su radionice za učenike V, VI i VII razreda na teme:”Položaj u grupi” i “Reci NE”, u saradnji sa Porodičnim savjetovalištem.

Više

Općinsko takmičenje iz šaha

Općinsko takmičenje iz šaha

Općinsko takmičenje iz šaha održano je u Šahovskom klubu 2.3.2023. god., a predstavnici naše škole zauzeli su ekipno drugo mjesto.? Čestitamo našim takmičarima! Školu su predstavljali: Eman Heco,Emin Mašić,Najda Drinjaković,Harun Novalijai Ahmed Zaimović .

Više

Književni konkurs za najbolju bajku 9.FEDU

Književni konkurs za najbolju bajku 9.FEDU

Na Književnom konkursu za najbolju bajku koji je raspisao Festival dječije umjetnosti FEDU za 2023. godinu, učestvovale su učenice VI-2 razreda naše škole, Zehra Šeko i Nadya Bektić. Zehra Šeko osvojila je treće mjesto svojim radom koji nosi naslov ”Kristalno srce Florije”, a Nadya Bektić je svojim radom ”Naja i skriveni grad” zaslužila pohvalu žirija. Zehri i Nadyi čestitamo od srca i želimo im još mnogo napisanih i proživljenih bajki.Iskreno čestitamo i nastavnici Sabini Beširević na mentorstvu i predanom radu.

Više

Takmičenje iz Historije – VII razredi

Takmičenje iz Historije – VII razredi

Ekipa VII razreda u sastavu: Agić Džan, Heco Eman, Kurtović Emina, Novalija Harun, Serdarević Omer i Zuko Jasmina ekipno je osvojila 1. mjesto na Općinskom takmičenju iz Historije s temom ˝Kultura i život Bošnjana – pismenost˝. Ekipu je pripremio nastavnik Geografije i Historije Narcis Hadžiabdić. Čestitamo učenicima i nastavniku Narcisu ?

Više

Drugi dan “Škole planinarstva”- Igman

Drugi dan “Škole planinarstva”- Igman

U skladu s Pravilnikom o organizaciji i realizaciji specifičnih oblika nastave iz predmeta Tjelesni i zdravstveni odgoj, dana 27.4.2023. godine realizovan je drugi dan “Škole planinarstva” za naše učenike, a u organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS uz koordinaciju JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, na planini Igman. Učenici sedmih razreda, uspješno su pohodili planinu Igman na stazi od velikog parkinga, prašume Ravna Vala do Velikog polja, u ukupnoj dužini od 8,200 m uz pratnju vodiča Planinarskog saveza FBiH i nastavnika Dževada Babića. ???

Više

Kantonalno takmičenje iz Engleskog jezika

Kantonalno takmičenje iz Engleskog jezika

Na Kantonalnom takmičenju iz Engleskog jezika naša Lejla Salihagić zauzela je dvanaesto mjesto osvojivši 88 bodova. Čestitamo Lejli i nastavniku Irfanu Dupovcu.

Više

Općinsko takmičenje iz Tehničke kulture

Općinsko takmičenje iz Tehničke kulture

Danas je na Općinskom takmičenju iz Tehničke kulture naša ekipa zauzela prvo mjesto. Čestitamo našim takmičarima i nastavnici Nihadi Begić?? Školu su predstavljali :Najda DrinjakovićNejra DrinjakovićMerjem KadićTarik Pašić iDavud Bahto

Više

Revija kulturno umjetničkog stvaralaštva učenika

Revija kulturno umjetničkog stvaralaštva učenika

Na Općinskom takmičenju horova uz pratnju, hor naše škole osvojio je treće mjesto. Čestitamo učenicima i nastavnici Branki Popović. https://youtu.be/EaT8jt0ruMA

Više

Dan engleskog jezika

Dan engleskog jezika

Povodom Dana engleskog jezika 23.aprila, šesti razredi su obrađivali lektiru “Changing Places” kroz igru “Readopoly”. Naši učenici su bili kreativni i napravili svoje igre, a zadatak im je bio da u lektiri pronađu pitanja i odgovore i postavljaju jedni drugima. Ukoliko nisu znali odgovor, išli su na polje “zatvor”, dok su oni koji su znali mogli da kupe to polje i naplaćuju prolaz lažnim novčanicama. Sve je podsjećalo na popularnu igru Monopoly, ali je ovdje cilj bio učenje kroz igru. Naši učenici su bili motivisani i veoma se zabavljali, a pri tom su naučili nešto novo. Happy English Language Day by teacher Amra Karić. https://youtu.be/6h5td3mynEA

Više

Saobraćaj

Saobraćaj

Trenutna kurikularna reforma koja se provodi u 1. razredima u Kantonu Sarajevo donosi mogućnost kreativnih pristupa u usvajanju funkcionalnih znanja i praktičnom pristupu nastavi. Naši učenici I-1,I-2 i I-3 su sa svojim učiteljicama cio mjesec mart realizovali časove prema ishodima učenja na temu “Saobraćaj”. Koliko je učenicima ovaj pristup zanimljiv prikazuju njihova vesela i znatiželjna lica. Naučili smo mnogo toga.

Više

Pozivnica

Pozivnica

Pozivamo vas da u našoj područnoj školi na Sedreniku posjetite izložbu radova koju su pripremili članovi Eko sekcije. UČITELJICA : Suada Smajić

Više

Svjetski dana knjige – Denisa Karahasan „Priče patuljka Ponaška“

Svjetski dana knjige – Denisa Karahasan „Priče patuljka Ponaška“

Povodom obilježavanja Svjetskog dana knjige upriličeno je druženje sa bosanskohercegovačkom književnicom Denisom Karahasan. Učenici su priredili program u kojem su prikazane priče iz zbirke „Priče patuljka Ponaška“. Nakon toga su sa Denisom maštali, poželjeli su svojim drugarima zdravlje, ali i da uvijek slušaju svoje roditelje i učiteljice. Koristili su čarobni štapić, ali su dobili i šešir mudrosti, te postavljali zanimljiva pitanja našoj autorici, pa su dobili odgovore na sve što ih je zanimalo. Svi smo uživali u kreativnim radionicama koje nam je priredila i realizovala divna Denisa Karahasan kojoj se od srca zahvaljujemo! Knjige su naš svijet mašte!

Više

Kantonalno takmičenje “Projekt građanin”

Kantonalno takmičenje “Projekt građanin”

U petak 14.4.2023. godine, održano je 27. kantonalno takmičenje “Projekt građanin”, u online formatu, iz oblasti nastavnog predmeta Građansko obrazovanje za učenike sedmih razreda osnovnih škola. Učenici naše škole su osvojili peto mjesto. Čestitamo učenicma i nastavnici Elvedini Ličanik .

Više

Sekcija Kulture življenja “Biljni terarij”

Sekcija Kulture življenja “Biljni terarij”

Učenici petih razreda su na sekciji Kultura življenja izradom dekorativnih predmeta – “Biljni terarijum”, obilježili Dan planete Zemlje. ????? Nastavnica: Vedrana Todorović Džindo

Više

Izložba radova povodom Dana planete Zemlje

Izložba radova povodom Dana planete Zemlje

Izložba radova članova Ekološke sekcije Učiteljica : Dženeta Brajanac

Više

Općinsko takmičenje iz PRVE POMOĆI

Općinsko takmičenje iz PRVE POMOĆI

Na Općinskom takmičenju iz PRVE POMOĆI ekipa naše škole osvojila je prvo mjesto. Školu su predstavljale: NEJRA DRINJAKOVIĆ IX-1UNA BIBEROVIĆ IX-1AMNA ALIMAJSTOROVIĆ IX-1EMA SOFTIĆ VIII-1AMINA ŠEKO IX-1 iNAJDA DRINJAKOVIĆ VII-1 Čestitamo vrijednim učenicama i nastavnici Emini Smailbegović ??

Više

Gazi Husrev-begov muzej

Gazi Husrev-begov muzej

Članovi sekcije engleskog jezika posjetili su izložbu ručnih radova koja se održala u Gazi Husrev-begovom muzeju. Izložba je bila iznimno zanimljiva te su naši članovi imali priliku upoznati se s tradicionalnim ručnim radovima. Ovo je bio izvrstan način da se članovi sekcije engleskog jezika upoznaju s bogatom kulturnom baštinom BiH, te su svi bili zadovoljni i inspirirani ovom posjetom.

Više

Sajam knjiga i učila

Sajam knjiga i učila

Danas su učenici od šestog do devetog razreda u pratnji nastavnica Bosanskog jezika i književnosti Enise Balićevac i Sabine Beširević, te bibliotekarke Enide Krehić posjetili Sajam knjiga i učila koji će trajati do 17. 4. 2023. godine. Mnogobrojne izdavačke kuće su uzele učešće ove godine, te imaju veliki izbor knjiga. Naša školska biblioteka se ponovila novim naslovima, tako da već od sutra učenici mogu doći u biblioteku i posuditi knjigu.

Više

Kantonalno takmičenje iz Matematike

Kantonalno takmičenje iz Matematike

Na Kantonalnom takmičenju iz Matematike učenici koji su predstavljali školu osvojili su pojedinačno sljedeća mjesta: VI razred: 25. mjesto Zehra Šeko, 39. mjesto Rafael LovrićVIII razred: 13. mjesto Davud BahtoIX razred: 32. mjesto Amina Šeko. Čestitamo učenicama i nastavnicima Nedini Bećirović i Taibu Hadžiću na postignutom uspjehu.

Više

Posjeta doktora Tokića povodom Međunarodnog dana zdravlja

Posjeta doktora Tokića povodom Međunarodnog dana zdravlja

Učenici III1 i III2 razreda su obilježili Međunarodni dan zdravlja. U posjeti je bio roditelj – doktor, Nedim Tokić. Razgovarano je o važnosti i očuvanju zdravlja.

Više

Obilježili smo Međunarodni dan zdravlja

Obilježili smo Međunarodni dan zdravlja

Niže razrede posjetile su učenice, članice sekcije Prve pomoći, i demonstrirale nam kako se pravilno zbrinjavaju povrijeđeni do dolaska ljekara. Preventiva i edukacija su sigurni putevi u očuvanju zdravlja. Učenici su bili markiranti što im se veoma dopalo i ovu prezentaciju učinilo zabavnom i zanimljivom.

Više

Prvo mjesto na Općinskom takmičenju u okviru „Projekta građanin“

Prvo mjesto na Općinskom takmičenju u okviru „Projekta građanin“

Učenici/ce 7-1razreda, predstavnici sva četiri tima, su u okviru „Projekta građanin“ iz predmeta Građansko obrazovanje/Demokratija i ljudska prava osvojili prvo mjesto na Općinskom takmičenju. Čestitamo učenicma i nastavnici Elvedini Ličanik .

Više

Obilježili smo 6. april – Dan grada Sarajeva

Obilježili smo 6. april – Dan grada Sarajeva

Različitim aktivnostima obilježili smo 6.april – Dan grada Sarajeva. Likovni i literarni radovi,radionice posvećene kulturnim i historijskim znamenitostima grada i posjete muzejima bili su naš način da našem voljenom gradu pošaljemo ljubav.

Više

Općinsko takmičenje iz Fizike

Općinsko takmičenje iz Fizike

Dana 5.4.2023. godine smo imali čast ugostiti učenike i kolege iz starogradskih osnovnih škola na Općinskom takmičenju iz Fizike. Naš učenik, Dino Bolić, zauzeo je odlično treće mjesto u kategoriji osmih razreda. Takođe, ekipa osmih razreda zauzela je ekipno treće mjesto. Čestitamo vrijednim učenicima i nastavnici Sabini Kavazović.

Više

Međunarodni Dan zdravlja

Međunarodni Dan zdravlja

Učenicima IV-2 na času Odjeljenske zajednice pridružile su se dvije roditeljke, stomatolozi, i ukazale na važnost posjeta zubaru kao i na pravilno čišćenje i održavanje higijene zuba. Učenici su mogli na modelima vilice vježbati pravilno četkanje, a kasnije su zajednički radili zabavne nastavne listiće vezane za istu temu. Zahvaljujemo se mamama, Abdagić Almi i Herceglić Almi na izdvojenom vremenu i radu sa djecom.

Više

Čas odjeljenske zajednice V-1

Čas odjeljenske zajednice V-1

Čas odjeljenske zajednice posvećen Danu grada Sarajeva 5-1

Više

Likovna radionica V-2 u Muzeju ratnog djetinjstva

Likovna radionica V-2 u Muzeju ratnog djetinjstva

U povodu Dana grada Sarajeva učenici V-2 prisustvovali su likovnoj radionici u Muzeju ratnog djetinjstva.

Više

Kantonalno takmičenje iz Islamske vjeronauke

Kantonalno takmičenje iz Islamske vjeronauke

Na Kantonalnom takmičenju iz Islamske vjeronauke našu školu su predstavljale učenice Sarah Alhasan, VIII razred,osvojivši 9.mjesto, i Amina Šeko, IX razred,osvojivši 13.mjesto.Čestitamo vrijednim učenicama i nastavnici Ešrefi Fakić.

Više

Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo

Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo

Nastavna aktivnost iz škole Mula Mustafa Bašeskija

Više

Kantonalno takmičenje iz Geografije

Kantonalno takmičenje iz Geografije

Na Kantonalnom takmičenju iz Geografije učenice IX razreda koje su predstavljale našu školu, od ukupno 64 škole, osvojile su ekipno 6. mjesto. U pojedinačnom plasmanu učenica Nejra Drinjaković je 12. iz oblasti geografije na Kantonu Sarajevo, a učenica Ajša Lepenica 23. mjesto. Čestitamo učenicama i nastavniku Narcisu Hadžiabdiću na postignutom uspjehu.

Više

Posjeta Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Posjeta Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Povodom Dana grada Sarajeva i Dana dječije knjige članovi Dramsko – recitatorske sekcije su, u pratnji bibliotekarke Enide Krehić i nastavnice Sabine Beširević, posjetili Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. Učenici su imali priliku da pogledaju stalne postavke istaknutih bosanskohercegovačkih književnika kao što su: Silvije Strahimir Kranjčević, Isak Samokovlija, Petar Kočić, Branko Ćopić, Zija Dizdarević, Mehmedalija Mak Dizdar, Hasan Kikić, Meša Selimović i Ivo Andrić. Uživali su u raznim eksponatima iz oblasti pozorišne umjetnosti poput papirnih lutkica iz pozorišta sjenki, marioneta iz lutkarskog pozorišta, te raznih glumačkih kostima.

Više

Škole planinarstva

Škole planinarstva

U skladu s Pravilnikom o organizaciji i realizaciji specifičnih oblika nastave iz predmeta Tjelesni i zdravstveni odgoj, 21.3.2023. godine realizovana je “Škole planinarstva” za naše učenike u organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS uz koordinaciju JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo na planini Bjelašnici. Učenici sedmih razreda, uspješno su pohodili Bjelašnicu na stazi od Babinog Dola (“Kuća spasa”) do Lisičije glave, u ukupnoj dužini od oko 7 km u pratnji vodiča Planinarskog saveza FBiH, nastavnika Dževada Babića, pedagogice Ajle Muharemović i razrednice Ešrefe Fakić. Osnovni cilj “Škole planinarstva” jeste da svaki učenik sedmog razreda boravi u prirodi i prođe osnovni program izletničkog planinarenja na planinama Bjelašnici, Igmanu i Trebeviću.

Više

Produženi boravak

Produženi boravak

Vrijedni učenici i učiteljice iz produženog boravka obilježavaju tematskim aktivnostima sve značajnije datume.

Više

Kantonalno takmičenje – Njemački jezik

Kantonalno takmičenje – Njemački jezik

Na Kantonalnom takmičenju iz predmeta Njemački jezik našu školu je predstavljala Nejra Drinjaković, učenica devetog razreda. Zahvaljujemo se Nejri i nastavnici Borovina Lamiji na uloženom trudu.

Više

Otvoreni dani hemije

Otvoreni dani hemije

Učenici devetih razreda su u pratnji nastavnice Vedrane Džindo posjetili manifestaciju “12. Otvoreni dani hemije” u organizaciji Odsjeka za hemiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu. ?⚗️?

Više

Svjetski dan osoba sa Down sindromom – 21.mart

Svjetski dan osoba sa Down sindromom – 21.mart

Brojnim aktivnostima obilježili smo Svjetski dan osoba sa Down sindromom – 21.mart.Simbol ovog dana su šarene čarape. Nošnjem šarenih čarapa pokazujemo podršku osobama sa Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u društvo.

Više

Prezentacija Srednje škole metalskih zanimanja

Prezentacija Srednje škole metalskih zanimanja

Na času odjeljenske zajednice u IX-1 i IX-2 u sklopu Profesionalne orijentacije učenika završnog razreda, realizovana je prezentacija Srednje škole metalskih zanimanja.

Više

Ogledni čas prema ishodima učenja iz predmeta Engleski jezik

Ogledni čas prema ishodima učenja iz predmeta Engleski jezik

Odjeljenje: 4-3Nastavna jedinica: LONDONNastavnica: Emira Alikadić

Više

Državno prvenstvo u stonom tenisu

Državno prvenstvo u stonom tenisu

Tokom prošlog vikenda, u Banja Luci je održano završno državno prvenstvo u stonom tenisu u kategoriji kadeta. Naša Emina Cerić se takmičila u tri kategorije kadetkinja i to : pojedinačno, dubl i mix. Osvojila je sve tri zlatne medalje i potvrdila da je neprikosnoveni državni prvak u stonom tenisu u kategoriji kadetkinja.?? Čestitamo !

Više

Općinsko takmičenje iz Geografije

Općinsko takmičenje iz Geografije

Na Općinskom takmičenju iz Geografije ekipa naše škole osvojila je ekipno 1. mjesto, dok su u pojedinačnoj konkurenciji osvojili sljedeća mjesta: LEPENICA AJŠA – 1. mjesto (prolazak na Kantonalno takmičenje) DRINJAKOVIĆ NEJRA – 2. mjesto (prolazak na Kantonalno takmičenje) GANIĆ EMINA – 7. mjesto SALIHAGIĆ LEJLA – rezerva. Čestitamo vrijednim učenicama i nastavniku Narcisu Hadžiabdiću.

Više

Drugi modul P4C edukacije

Drugi modul P4C edukacije

U OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” je realizovan Drugi modul P4C edukacije 13. i 14. 3. 2023. godine za nastavnike/ce razredne nastave iz oblasti obrazovnog programa „Filozofija za djecu“ (P4C).Predavačice i realizatorice radionica u našoj školi bile su Đenana Hamzić i Nejra Popara Vragović.Replikacione treninge realizuje TPO Fondacija uz podršku Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo i Ministarstva za odgoj i obrazovanje. Ovim stručnim usavršavanjem definirani su P4C principi suvremenih obrazovnih teorija i njihova korelacija sa kurikularnom reformom u Kantonu Sarajevo koja je u toku. Ti principi su sadržani u sljedećem: učenici su aktivni sudionici nastavnog procesa u svim njegovim segmentima, učenici su sposobni razmišljati, govoriti i djelovati samostalno, ali s nastavnicima dijele odgovornost u nastavnom procesu, učenički kapaciteti u učenju nisu fiksni, uloga nastavnika je da pomogne učenicima da steknu samopouzdanje, akcenat nije na nastavnom sadržaju, nego na nastavnom procesu, a naučeno se primjenjuje u učionici i izvan nje, vrednovanje znanja je poticajno za učenike (evaluacija, samoevaluacija, vršnjačko vrednovanje), „greška“ je sastavni dio procesa učenja i podučavanja. Praksa, kao i naučna istraživanja su pokazali sljedeće benefite P4C programa za učenike/ce: povećanje kognitivnih i socio-emocionalnih kompetencija učenika, podizanje samopouzdanja pri izricanju vlastitih stavova i povećanje samopoštovanja, razvijanje sposobnosti odupiranja medijskoj i drugoj manipulaciji, razvijanje sposobnosti prihvatanja i priznavanja različitih mišljenja i perspektiva, poboljšanje interpersonalnih vještina, povećanje motiviranosti za učenje, njegovanje i afirmiranje humanističkih vrijednosti (solidarnosti, jednakosti,odgovornosti…), prevazilaženje predrasuda prema Drugom i Drugačijem, njegovanje umijeća dijaloga. Čestitamo svim učesnicima na uspješnoj realizaciji drugog modula.

Više

Općinsko takmičenje iz Informatike

Općinsko takmičenje iz Informatike

Na Općinskom takmičenju iz Informatike našu školu predstavljali su Emrah Kulo, Afan Kirlić i Kenan Zlatar.Zahvaljujemo se učenicima i nastavniku Taibu Hadžiću na trudu i radu kako bi dostojanstveno predstavili školu.

Više

Općinsko takmičenje iz matematike

Općinsko takmičenje iz matematike

Na Općinskom takmičenju iz Matematike naši učenici postigli su veoma zapažene rezultate: VI razredi Zehra Šeko – osvojila 1. mjestoRafael Lovrić – osvojio 2. mjestoDžan Bašović – osvojio 9. mjesto VII razredi Najda Drinjaković – osvojila 5. mjestoAjna Rožajac – osvojila 6. mjestoHarun Novalija – osvojio 9. mjesto VIII razredi Davud Bahto – osvojio 1. mjestoBelma Hantalašević – osvojila 4. mjestoDino Bolić – osvojio 7. mjesto IX razredi Amina Šeko – osvojila 3. mjestoNejra Drinjaković – osvojila 4. mjestoEmina Ganić – osvojila 5. mjesto Čestitamo učenicima i nastavnicima Nedini Bećirović i Taibu Hadžiću.

Više

Drugo kantonalno takmičenje u šahu

Drugo kantonalno takmičenje u šahu

Drugo Kantonalno takmičenje u šahu u organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje, Javne ustanove Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo i Šahovskog saveza KS, je održano 2. marta 2023. godine u OŠ “Grbavica l.” Našu školu predstavljali su učenici sedmog razreda: Najda Drinjaković, Eman Heco, Berk Bašović i Harun Novalija. Čestitamo učenicima na hrabroj borbi sa mnogo iskusnijim protivnicima.

Više

SRETAN OSMI MART

SRETAN OSMI MART

Produženi boravak

Više

Sretan Dan žena

Sretan Dan žena

Učenici prvih razreda su povodom 8. marta priredili priredbu za mame, nane i sve žene koje vole. Učiteljice : Ismeta Isenaj Porča i Esma Matić Sejdić https://youtu.be/Dq1NmrgMA2c

Više

Škola plivanja

Škola plivanja

U organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje učenici četvrtih razreda krenuli su u Školu plivanja .

Više

Dan nezavisnosti BiH

Dan nezavisnosti BiH

Završavamo radnu sedmicu onako kako smo je i započeli, obilježavajući naš veliki praznik, Dan nezavisnosti.

Više

Posjeta 5-2 Muzeju ratnog djetinjstva

Posjeta 5-2 Muzeju ratnog djetinjstva

Učenici 5-2 posjetili su Muzej ratnog djetinjstva u pratnji učiteljice Jasmine Karasalihović.

Više

Priredba povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Priredba povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Priredba povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Više

Čestitka Direktorice škole Emine Mujan

Čestitka Direktorice škole Emine Mujan

Cijenjeni prijatelji naše škole, dragi učenici, roditelji i kolege, priredbom i brojnim drugim aktivnostima obilježili smo 1. mart – Dan nezavisnosti naše domovine, Bosne i Hercegovine. Kao uposlenici odgojno-obrazovne ustanove, svakodnevno težimo naučiti naše učenike da se domovina brani znanjem, te se trudimo da patriotizam, ljubav i osjećaj pripadnosti razvijamo i njegujemo u svakom od njih. Svjesni smo da mlade naraštaje pored gledanja naprijed i u budućnost moramo učiti da ne zaborave prošlost. Zahvaljujem se učenicima, roditeljima i kolegama koji su svojim radom doprinijeli da uživamo u priredbi i učeničkim radovima o domovini Bosni i Hercegovini. SRETAN DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Više

U susret Danu nezavisnosti

U susret Danu nezavisnosti

Današnjim aktivnostima nastavili smo program obilježavanja Dana nezavisnosti . Radili smo tematske plakate, takmičili se u znanju o Bosni i Hercegovini i pratili zanimljive tematske prezentacije.

Više

Humanitarno-ekološka akcija

Humanitarno-ekološka akcija

Učenici 6-1 su na inicijativu roditelja i uz podršku razrednice prikupili veliki broj plastičnih flaša, odnijeli ih na reciklažu i zarađena sredstva donirali u humanitarne svrhe. Posebna čestitka našem Džanu Bašoviću i njegovoj mami na angažmanu u ovoj humanitarnoj, a ujedno i ekološkoj akciji.

Više

U susret Danu nezavisnosti

U susret Danu nezavisnosti

Danas smo u nižim razredima kroz sve nastavne predmete govorili o Danu nezavisnosti naše domovine. Ukrasili smo školske prostorije i spremili se za naš veliki praznik.

Više

Posjetili smo Muzej ratnog djetinjstva

Posjetili smo Muzej ratnog djetinjstva

Učenici 5-1 su u pratnji učiteljice Amre Lukačević posjetili Muzej ratnog djetinjstva.

Više

Posjeta Institutu za jezik povodom Dana maternjeg jezika

Posjeta Institutu za jezik povodom Dana maternjeg jezika

U četvrtak 23.2. 2023. godine, naši učenici su u okviru Dana otvorenih vrata posjetili Institut za jezik. Posjeta se realizirala u pratnji nastavnice bosanskog jezika i književnosti Sabine Beširević i bibliotekarke Enide Krehić.

Više

PRODUŽENI BORAVAK

PRODUŽENI BORAVAK

Učenici u produženom boravku su također obilježili Dan maternjeg jezika i Dan ružičastih majica. Učiteljice koje vode produženi boravak, Emina Dragolj i Ajla Bogilović , su tim povodom organizovale edukativne radionice.

Više

Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja – Dan ružičastih majica

Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja – Dan ružičastih majica

Danas su učenici i nastavnici naše škole kroz niz različitih aktivnosti dali podršku u borbi protiv svakog oblika nasilja. Ovaj dan obilježavamo već tradicionalno . Cilj nam je da kod učenika razvijemo svijest o velikim posljedicama koje vršnjačko nasilje može ostaviti na razvoj mladog čovjeka.

Više

Međunarodni dan maternjeg jezika

Međunarodni dan maternjeg jezika

Učenici viših razreda su sa nastavnicama Enisom Balićevac i Sabinom Beširević obilježili Dan maternjeg jezika. Kroz prezentaciju su se prisjetili važnih pisanih spomenika bosanskog jezika i pisama kroz historiju pa su to pretočili u jedan pano. Nakon toga naučili su napisati svoje ime bosančicom. Učenici šestih razreda su u skladu sa NPiP učili pisma bosanskog jezika, pa su to iskoristili da na času plastelinom oblikuju slova bosančice i napišu svoje ime.

Više

Školu skijanja na Igmanu – treća grupa

Školu skijanja na Igmanu – treća grupa

Treća grupa učenika šestih razreda, 6-1 , uspješno pohađa Školu skijanja na Igmanu u pratnji nastavnika Dine Salihbašića i razrednice Amre Karić.

Više

Donacija za školsku biblioteku

Donacija za školsku biblioteku

Zahvaljujemo se Općini Stari Grad na vrijednoj donaciji za našu školsku biblioteku.

Više

Školu skijanja na Igmanu – druga grupa

Školu skijanja na Igmanu – druga grupa

Druga grupa učenika šestih razreda, 6-2 , uspješno pohađa Školu skijanja na Igmanu u pratnji nastavnika Dine Salihbašića.

Više

Posjeta Olimpijskom muzeju VI-3 i VII-1

Posjeta Olimpijskom muzeju VI-3 i VII-1

Učenici 6-3 i 7-1 su u pratnji razrednice Edise Bajramović, razrednika Narcisa Hadžiabdića, nastavnice Đenite Resić i bibliotekarke Enide Krehić posjetili Olimpijski muzej. Tom prilikom naučili su mnogo o ovoj manifestaciji koja je ime našeg grada učinila prepoznatljivim u cijelom svijetu.

Više

Posjeta Olimpijskom muzeju

Posjeta Olimpijskom muzeju

Povodom obilježavanja 39. godišnjice od održavanja XIV Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, jedne od najvažnijih manifestacija za naš grad, od 8.2. do 12.2.2023. godine u Olimpijskom muzeju su organizovani Dani otvorenih vrata. Naši učenici devetih razreda su posjetili Olimpijski muzej te su tom prilikom uživali upoznavajući se sa olimpijskim duhom i bogatom historijom našeg grada.

Više

Škola skijanja

Škola skijanja

U ponedjeljak 06.02.2023. godine počela je škola skijanja za učenike šestih razreda u organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS. Učenici VI-3 su ove sedmice uživali u zimskim čarolijama sa nastavnikom Dinom Salihbašić, dok su u ponedjeljak bili u pratnji razrednice Edise Bajramović.

Više

Međunarodni turnir u stonom tenisu

Međunarodni turnir u stonom tenisu

Na međunarodnom turniru u stonom tenisu koji je održan u Podgorici naša učenica devetog razreda, Emina Cerić, osvojila je tri zlatne medalje i to u kategoriji kadetkinja, juniorki i seniorki. ČESTITAMO !

Više

BAJKA O RIBARU I RIBICI

BAJKA O RIBARU I RIBICI

Učenici drugih, trećih i četvrtih razreda posjetili su JU Centar kulture i mladih i uživali u predstavi “Bajka o ribaru i ribici”. Zahvaljujemo se Općini Stari Grad na organizaciji.

Više

Izložba likovnih radova

Izložba likovnih radova

Učenici drugih i petih razreda posjetili su izložbu likovnih radova u Galeriji Mak. Na ovoj izložbi izloženi su radovi naše tri učenice. Čestitamo talentovanim učenicama Šuvalija Sumeji, Vlajčić Emi i Gušalović Sarah.

Više

Čajanka

Čajanka

U odjeljenju I-3 imali smo veselu čajanku. Mali smo i vrijedni. Zaslužili smo opuštanje i odmor.

Više

HOLIDAY MARKET

HOLIDAY MARKET

Učenici 5-1 su u pratnji učiteljice Amre Lukačević prisustvovali otvaranju Holiday marketa u organizaciji Općine Stari Grad.

Više

PROGRAMIRANJE I ROBOTIKA

PROGRAMIRANJE I ROBOTIKA

Učenici sedmog razreda prisustvovali su veoma zanimljivoj radionici iz oblasti programiranja i robotike u prostorijama CPCD-a.

Više

KOZIJA ĆUPRIJA U OČIMA UČENIKA

KOZIJA ĆUPRIJA U OČIMA UČENIKA

Danas su u organizaciji Općine Stari Grad nagrađeni učenici koji su naslikali najbolje radove na Likovnoj koloniji koja je realizirana 2022. godine. Naše nagrađene učenice su Nejra Ablaković i Amina Šeko koje pohađaju deveti razred. ČESTITAMO !

Više

NIJEDNO DIJETE BEZ PAKETIĆA

NIJEDNO DIJETE BEZ PAKETIĆA

Učenici 5-1 su se uz pomoć roditelja i učiteljice pridružili humanitarnoj akciji “NIJEDNO DIJETE BEZ PAKETIĆA”. Malo truda i dobre volje obradovalo je nekog njihovog vršnjaka.

Više

Posjeta Historijskom muzeju

Posjeta Historijskom muzeju

Učenici 4-2, 6-1,6-3 i 7-2 posjetili su Historijski muzej i prisustvovali edukativnoj radionici pod nazivom “Improvizacije, abeceda preživljavanja”.

Više

BIBLIOTEKA SARAJEVA – DONACIJA KNJIGA

BIBLIOTEKA SARAJEVA – DONACIJA KNJIGA

Uposlenici Biblioteke Sarajeva, članovi Komisije za prijem i pregled poklona su našoj školskoj biblioteci donirali mnogobrojne naslove za učenike, nastavnike i roditelje. Više o tome možete pročitati ovdje. Zahvaljujemo Biblioteci Sarajeva i Komisiji na doniranim knjigama koje su značajno obogatile fond školske biblioteke. Naša škola ima divnu dugogodišnju saradnju sa uposlenicima Biblioteke Sarajeva. Članovi Komisije za prijem i pregled poklona su donirali našoj školskoj biblioteci mnogobrojne naslove za učenike, nastavnike i roditelje. Među tim naslovima imamo i enciklopedije za djecu: Nebo, Ptice, Ribe, Biljke, Zemlja.Mirsad Bećirbašić: Škola baleta, Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak: Narodno blago, Nada Iveljić: Balonijada, Eric Knight: Lesi se vraća kući, Carroll Lewis: Alisa u zemlji čuda, Jovan Jovanović Zmaj: Pjesme za djecu i o djeci, Mato Lovrak: Družba Pere Kvržice, Ahmet Hromadžić: Patuljak vam priča, Antoine de Saint-Exupery: Mali princ, Evliya Celebi: Putopis o Bosni i Hercegovini, Alphonse Daudet: Pisma iz mog mlina, Fahrudin Kučuk: Mračno kraljevstvo, Wilhelm i Jacob Grimm: Bajke. Za roditelje: Italo Calvino: Ako jedne zimske noći neki putnik, Fjodor Mihajlovič Dostojevski: Braća Karamazovi, Honore de Balzac: Evgenija Grande, Skender Kulenović: Ponornica, Ahmed Muradbegović: Haremska lirika i haremske novele, Munib Maglajlić: Usmena balada Bošnjaka, Peter James: Drevna otkrića Desanka Maksimović : Sabrane pjesme. Zahvaljujemo Biblioteci Sarajeva i Komisiji na doniranim knjigama koje su značajno obogatile fond naše školske biblioteke.

Više

HISTORIJSKI MUZEJ

HISTORIJSKI MUZEJ

Učenici 4-2, 6-1,6-3 i 7-2 posjetili su Historijski muzej i prisustvovali edukativnoj radionici pod nazivom “Improvizacije, abeceda preživljavanja”.

Više

SVJETSKI DAN ŠTEDNJE

<strong>SVJETSKI DAN ŠTEDNJE</strong>

U ponedjeljak, 31.10.2022. godine obilježili smo Svjetski dan štednje posjetom UniCredit banci. Razgovarali smo o štednji, zanimanjima ljudi u banci, te svjetskim valutama. Zahvaljujemo se na ljubaznosti i poklonima koje su učenici dobili.

Više