20. OKTOBAR – SVJETSKI DAN JABUKE

20. OKTOBAR – SVJETSKI DAN JABUKE

Članovi Eko sekcije su upoznati sa značajem obilježavanja Svjetskog dana jabuke. Učenici su čitali tekst o važnosti jabuke.

“Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!” najpoznatija je narodna poslovica koja govori o jabuci kao kraljici voća. Upravo se na današnji dan obilježava Svjetski dan jabuka. Sve je počelo još 1990. godine u Londonu s ciljem upoznavanja zdravstvenih kvaliteta jabuke i mnogobrojnih njezinih sorti. Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati, a s vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka u svijetu prihvatile brojne škole, restorani, organizacije ističući tako važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.

Da je ova voćka, bila ona slatka ili kisela, zelena, žuta ili crvena, bogata vitaminima i kalcijem danas su naučili naši učenici. Znaju oni nakon današnjeg dana da je jabuka voće koje u sebi sadrži i do 90% vode pa da zbog toga odlično osvježava i gasi žeđ.

Poslije ove radionice učenici su naučili I neke zanimljivosti koje do sada nisu znali.

Zanimljivosti o jabukama

  1. U kineskoj kulturi riječ za jabuku je ‘ping’ što je ujedno i riječ mir. To je razlog zašto su jabuke popularan poklon kad posjećujete nekoga u Kini.
  2. Postoji više od 8.000 raznih sorti jabuka!
  3. Masa najteže jabuke ubrane ikad je 1,45 kg.

Nakon svih zanimljivosti učenici su zajedno izradili pano posvećen Svjetskom danu jabuke.