SVJETSKI DAN HRANE – 16. OKTOBAR

SVJETSKI DAN HRANE – 16. OKTOBAR

Uz slogan „Iz gajbe zdravlje vreba,to je ono što nam treba“ članovi Eko sekcije obilježili su Svjetski dan hrane.

Učenici su upoznati sa historijom obilježavanja Dana hrane.

Svjetski dan hrane se svake godine obilježava 16.oktobra, na dan kada je 1945. godine u sklopu Ujedinjenih naroda (UN) osnovana Organizacija za prehranu i poljoprivredu. Ovaj dan se obilježava u više od 150 zemalja svijeta.

U proslavi Dan hrane sudjeluju i brojne druge organizacije koje se bave sigurnošću hrane, smanjenjem gladi, konzumiranjem uravnotežene prehrane i zdravlja. Neke od uključenih organizacija su Svjetski program za hranu i Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede.

Na taj dan širom svijeta – u više od 150 zemalja, organiziraju se brojne aktivnosti, koje uključuju predavanja, sajmove, poljoprivredne izložbe, konferencije , maratone, koncerte, izlaganja poljoprivrednih izuma, izložbe i predstave.

Članovi Eko sekcije su pripremili zanimljivosti o hrani, zašto je hrana bitna, zašto je bitno da naša ishrana bude raznovrsna, kako izgledaju zdravi obroci.

Također, članovi sekcije su izradili pano na kojem su nacrtali gajbu punu voća i povrća koje nam daje vitamine. Učenici su bojili, izrezivali, crtali na panou.