Predavanja na temu: “Put svile” za učenike devetih razreda

Predavanja na temu: “Put svile” za učenike devetih razreda

U srijedu, 27.03.2024. godine našu školu posjetio je publicista i putopisac gospodin Edib Kadić, koji je održao predavanja na temu:

“Put svile” za učenike devetih razreda.

Put svile je najstarija mreža trgovačkih puteva kojima je Sredozemlje bilo povezano sa istočnom Azijom.
U bosanskohercegovačkom ukupnom knjiškom naslijeđu nije zabilježen niti jedan pokušaj bar površnog opisa Puta svile i načina na koji je oblikovao naš identitet i naše ukupno tradicijsko naslijeđe. To je bio jedan od razloga zbog čega su se gospodin Edib Kadić i gospodin Hamza Ridžal odlučili proputovati znatan dio ove prastare trgovačke mreže i doći u velike intelektualne i duhovne centre u Srednjoj Aziji kako bi napravili prvu putopisnu knjigu sa fokusom na Put svile.

Učenici IX-1 i IX-2 razreda sa svojim razrednicima imali su priliku da slušaju prezentaciju, te da razgovaraju sa gospodinom Edibom i pobliže se upoznaju sa nevjerovatnim avanturama koje je on zajedno sa gospodinom Hamzom doživio na njihovom putovanju kroz Rumaliju, Anadoliju, sjevernu Mezopotamiju, Zakavkazje, Havarizm i Tranoksaniju. On je sa učenicima podijelio i razloge odlaska na Put svile, ali i nevjerovatna iskustva kao što je prisustvo procesu pravljenja svile, upoznavanje sa novim kulturama i tradicijama, novim ljudima.

Naši učenici su bili zainteresirani za predavanje , te su aktivno učestvovali u diskusiji