Međunarodni dan porodice

Međunarodni dan porodice

Međunarodni dan porodice koji je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1993. godine, sa željom da istakne važnost porodičnog života obilježava se 15. maja.

Ujedinjene nacije su i formalno zaštitile porodicu putem Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Deklaracije o društvenom napretku i razvoju, ali i Konvencije o ukidanju svih oblika diskriminacije protiv žena.

Ovaj važan datum, već tradicionalno, obilježavamo u našoj školi tematskim aktivnostima.

Igre bez granica u kojima učestvuju roditelji i učenici su nam posebno drage i uvijek beskrajno zabavne.

Zahvaljujemo se našoj asistentici Ajli na velikom trudu i zalaganju oko organizacije igara, ali i roditeljima trećih razreda koji su se odazvali pozivu.

I u produženom boravku proslavili smo Međunarodni dan porodice na poseban način. Okupili smo se kako bismo kroz umjetnost istaknuli važnost porodičnih vrijednosti. Svako dijete je s ljubavlju crtalo svoju porodicu u papirnim kućicama, podsjećajući nas na raznolikost porodičnih struktura i snagu zajedništva. Na kraju smo izložili naša djela, stvarajući predivan podsjetnik na važnost ljubavi, poštovanja i podrške unutar porodice.

I II-1 slavio je Svjetski dan porodice uz poruku „Previše smo zauzeti odrastanjem, da i ne primjećujemo da i naši roditelji stare”. Pazi ih, voli, cijeni, pomozi im… Jer, jednoga dana to nećeš moći.