Lijepim odnosom do pravih informacija iz škole

Lijepim odnosom do pravih informacija iz škole

Kada se dijete vrati kući iz škole, roditelji imaju potrebu odmah saznati kako mu je bilo u školi, šta je novo naučilo, šta je dobilo za zadaću, do kada treba napisati lektiru… Obično roditelji nisu zadovoljni neodređenim odgovorom koji dobiju i slijeganjem ramenima, te nastavljaju s pitanjima u strahu da ih vlastito dijete ne isključi iz života.

Kada dođemo kući, svi mi, bili odrasli ili djeca imamo potrebu biti prihvaćeni. Želimo da nam se ukućani vesele, ali i da razumiju našu potrebu za odmorom nakon povratka kući. Prijateljskom povjeravanju se možemo prepustiti nakon što se najedemo i odmorimo.

Dolazak djeteta kući učinimo ugodnim. Kada se vaše dijete vrati iz škole, nemojte ga odmah obasipati pitanjima o domaćoj zadaći i usvojenom znanju već ga upitajte kako se osjeća u ovom trenutku, šta proživljava. Dočekajte ga sa zagrljajem i poljupcem i recite mu koliko vam je drago što ga vidite. Ako dijete pogriješi ili zakaže u školi nemojte ga oštro koriti. Umjesto toga mu dajte do znanja da znate da može bolje. Dakle, umjesto kritiziranja, pomozite djetetu da vjeruje u sebe i vas.

Ako se dijete osjeća sigurno kod kuće, vjerojatnije je da će se osjećati sigurno i u školi. Zbog toga je važno da steknete djetetovo povjerenje. Samim time, dijete će lakše s vama podijeliti informacije iz škole, kao i moguće nedoumice ili strahove vezane za školu, ako vam vjeruje.

Slušajte dijete s poštovanjem, posebno kad s vama dijeli svoje probleme.
Ako želite razviti dijalog, umjesto da dijete odmah podvrgnete detaljnom ispitivanju, počnite pričati o sebi i kako ste vi proveli dan, šta vam se značajno dogodilo, šta vas je tokom dana razveselilo, a šta rastužilo… Nakon što samo osjeti spremnost, dijete će se malo-pomalo početi otvarati.